050 1914
Eilen sain taas nauttia kahden huippuosaajan ammattitaidosta. Kävin päivityskoulutuksessa Jyväskylässä, Anne Purasen ja Viivi Kettukankaan opissa. Voisin kuunnella tätä kaksikkoa loputtomiin: mikä tietomäärä, mikä taito opettaa vaikeampiakin asioita yksinkertaisesti (menee blondin päähän..) ja mikä huikea määrä käytännön kokemuksen kautta hankittua osaamista, ns. hands on- tietopohjaa. Kuten Anne sanoi, ”emme halua päteä latinan kielisillä lihasten nimillä tai ammattisanastolla, vaan haluamme viedä viestiä eteenpäin kansantajuisesti.” Ei itsensä korostamista, eikä asenneongelmaa, vaan kaikkien ammattilaisten tunnustamista ja tiedon jakamista ja vastaanottamista. Ei ajatustapaa ”me osaavat fyssarit” ja ”te höseltävät liikunta-alan ihmiset.” Vilpitön halua jakaa omaa osaamista mahdollisimman kansantajuisesti.

Ja FasciaMethod toimii. Tiedän ja tunnen sen kehossani liki kahden vuoden säännöllisen harjoittelun tuloksena. Jos et ole tunteja kokeillut, tule kokeilemaan. Lupaan kaikille halukkaille maksuttoman opastuksen Foren salilla Matinkylässä.
Ilman näitä harjoitteita en olisi polkenut leikatulla jalkaterällä, seitsemän kuukautta leikkauksen jälkeen, titaanin pala jalkapöydässä Pariisiin.
Ja harjoittelu sopii siis kaikille, ei ainoastaan kuntoutujille. Olemme saaneet valtavan hyviä tuloksia esim. senioriryhmissä, jossa haasteina ovat liki jokaisella kulumat, nivelrikot, tekonivel-leikkaukset ja kivut, jotka rajoittavat liikkumista. Fasciakerroksia, ihmisen toiminnallista kudosta pitää venyttää ja nesteyttää aktiivisilla, dynaamisilla venytyksillä. Samalla opitaan kehon kannatusta, löydetään syvemmällä olevat tukilihakset ja saadaan kehoon liikkuvuuden kautta lisää voimaa. Luonnostaan jäykät ( siis omasta mielestä) ovat ihastuneet siihen, kuinka jo muutaman treenitunnin jälkeen päänsäryt ja jatkuvat niskakivut ovat helpottaneet ja yliliikkuvat ovat oppineet hakemaan hallintaa ja tukea yliliikkuville nivelille.
Fascia-tunneillani on koettu myös monta ahaa-elämysta vatsalihasten toimivuudesta. Suoraa vatsalihasta on turha vahvistaa, jos jokaisella rutistuksella vatsa pullahtaa ulospäin ja paine lantion pohjaa kohden kasvaa. Syvien vatsalihasten ja lantionpohjan tulisi aktivoitua ensin ja sitten vasta pinnallisten lihasten. Väärä lihasten syttymisjärjestys vaatii poisoppimista ja kärsivällisyyttä, mutta tulokset palkitsevat.

On ihan pakko lainata kappale kirjasta selittääkseni, miksi liikkumattomuus tekee kipeää ja on niin haitallista keholle. Kirjassa asiaa selitetään pesusieni-ilmiöllä. Näe silmissäsi siis sellainen keltainen pesusieni, vamppu, joka on täynnä pieniä reikiä.

”Pesusieni-ilmiö” Faskiakerrosten välinen liukuminen perustuu faskian nesteytymiseen eli veden ja hyarlonihapon muodostamaan liukastusnesteeseen, joka estää faskiakerroksia (koko kehon kattavaa sidekudoskerrosta) liimautumasta toisiinsa. Nesteytyminen faskioissa tapahtuu tässä ja nyt eli heti, kun ihminen lähtee liikkeelle. Paikallaan ollessa kudokset kuivuvat ja jämähtävät.” Tunnistat varmasti ilmiön, kun olet istunut tuntikausia samassa, ehkä huonossa asennossa autossa, työpöydän ääressä tai ahtaassa lentokoneessa ja lähdet sitten liikkeelle. Kestää hetken, ennen kuin kehosta tulee taas vetreämpi ja keho tottelee käskytystä. Kuiva kudos kiristää, nesteytetty taas on elastinen ja sallii liikettä kivuitta.- Tai olet monesti kokenut, kuinka kovasta ja kuivuneesta pesuvampusta tulee pehmeä ja joustava, kun se kastellaan.

 

Huono liikkuvuus ei aina johdu siitä, että lihakset tai jänteet olisivat lyhentyneet. Alaselän tai niska-hartiaseudun kolotukset eivät aina johdu lihasten jäykkyydestä, vaan liikunnan puutteesta. Polviin saattaa sattua, eikä polvien päällä istuminen ole mahdollista, mutta se ei välttämättä johdu polvinivelen kulumasta. Syynä kaikkiin ed.mainittuihin voi olla kehon kuivuminen. Sidekudos on kuivanut käytön puutteessa ja voiteluaineita on liian vähän. Aktiivinen, dynaaminen venyttely vapauttaa kehoon voiteluaineita ja liikkumisesta tulee helpompaa. Jos keho ja lihakset ovat jumissa, ei passiivinen, pitkäkestoinen venytys auta. Tarvitaan sidekudoksia voitelevaa liikettä.

Tule ProMethod-testiin, jossa testataan yksinkertaisilla liikkeillä kehosi toimivuus? Lisätietoja löydät hinnasto-sivultani. Tervetuloa kokeilemaan! Teen sinulle testin ja tuloksiin perustavan harjoitusohjelman.

Ja vahva suositus tälle opukselle: FasciaMethod, kirjoittajina Anne Puranen ja Viivi Kettukangas. Kirja sisältää myös runsaan määrän harjoitusliikkeitä kuvineen ja selkeine ohjeineen.