050 1914
Ajattelin jakaa teille muutaman ajatuksen kirjasta, jota olen tahkonnut viimeiset viikot. Kirja on tasokas ja tarjoaa uutta tietoa ravinnosta ja sen yhteydestä sairauksien ennaltaehkäisyyn. Pääsyynissä ovat ravinto ja syöpä. Hieman synkästi. Kirjan ovat kirjoittaneet ravitsemusterapeutti ja terveydenhuollon maisteri Reijo Laatikainen (pronutrionist.fi) ja syöpäsairaala Docrateksen ylilääkäri ja perustaja Timo Joensuu.
Kirjan nimi on lyhyesti ja ytimekkäästi  ”Syö hyvin, voi paremmin” ja julkaisijana on Kirjapaja.
Esipuheessa todetaan, että joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Syöpätapauksien määrät ovat nousseet viime vuosikymmeninä, koska ihmiset elävät entistä vanhemmiksi ja taudit todetaan entistä paremmin. Valitettavasti myös elintapojemme rappeutuminen aiheuttaa entistä useamman syövän. Tähän asiaan pureudutaan huolellisesti kirjan sivuilla. Saman asian totesi Professori Kim Vettenranta vierailullani HUS:n uudessa lastensairaalassa. Hän kertoi, että suomalaisten huonontuneet ruokailutottumukset, liikkumattomuus ja vyötärölihavuuden kasvu aiheuttaa entistä enemmän syöpätapauksia.
Kirjan alkusivuilla käydään perusteellisesti läpi eri tutkimuksia, joita ravinnosta ja niiden vaikutuksesta sairauksien ennaltaehkäisyyn on tehty. Mitenkään heppoisin perustein ei tutkimuksia ja niiden tuloksia ole kirjaan otettu mukaan. Väittämille ja suosituksille on selkeät faktaperusteet. Kirjan alkusivuilla selvitetään myös ravinnon merkitystä syövän ehkäisyssä. Ja listataan ruokia, jotka voivat altistaa tietyn tyyppiselle syövälle. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan esimerkiksi punainen liha ja prosessoitu liha on yksi suolistosyövän riskitekijä. Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan leikkeleitä, makkaraa, pekonia ja muita puolivalmisteita. Ne kuuluvat samaan riskiluokkaan syövän aiheuttajina kuin tupakka.
Kirjassa käydään läpi myös trendikkäät ruokavaliot ja suositukset ja niiden merkitys sairauksien ennaltaehkäisyssä. Oma lukunsa on omistettu myös ”huuhaa”-tiedon tunnistamiselle. Tästä pidin kovasti. Annos selkeää maalaisjärkeä!
Kun puhutaan syöpää ennaltaehkäisevistä ruokavalioista, yksi malli nousee esille ja ehdottomasti suositeltavaksi: Välimeren ruokavalio. Miksi?
Koska tämä ruokavalio sisältää monta kiistatta ihmiselle hyväksi todettua ravintoainetta:
 • neitsytoliiviöljy, kala ja äyriäiset, palkokasvit, pähkinät ja siemenet, linssit, hapanmaitotuotteet, (maitotuotteita rajoitetusti!), täysjyväviljat kohtuullisesti, kasvikset ja niiden käyttö raakana ja kypsennettynä, hedelmät ja marjat ja  runsaasti ja päivittäin sekä viini kohtuudella
 • mielenkiintoista oli se, että vähähiilihydraattinen ruokavalio ei puolla paikkaansa, ainakaan jos katsotaan puhtaasti tieteellisestä vinkkelistä. Hiilihydraatteja pitää syödä ja parhaat lähteet tulevat HEVI-osastolta ja monijyväviljasta.
Minua viehätti erityisesti selvitys syöpää ehkäisevistä kasviksista, hedelmistä ja marjoista ja listaus, mihin nämä aineet parhaiten tehoavat. Jos tämän pohjalta pitäisi suoraan koota terveysvaikutteinen HEVI-+ muu ostoslista, niin seuraavat asiat kannattaa ostoskoriin kerätä:
 • parsakaali ja muut kaalit ( parsakaali sisältää sulforafaania, joka hidastaa syöpäsolujen jakautumista. Pitäisi nauttia vain kevyesti kypsennettynä ja pieniä annoksia raakana)
 • tummanvihreälehtiset vihannekset (pinaatti., lehtikaali, lollo rosso ja muut tummat salaatit)
 • porkkana (kevyesti kypsennettynä ja raakana)
 • kurpitsa (käytä keitoissa porkkanan kanssa yhdessä)
 • tomaatti (kevyesti kypsennettynä, jolloin lykopeeni imeytyy paremmin)
 • omena (yksi päivässä riittää)
 • pavut, herneet ja muut palkokasvit
 • mustikka, puolukka, vadelma, herukat ja muut marjat (itse olen kokeillut marja-aroniaa aamujuomassa, Melko hapanta, mutta taitan happamuuden lisäämällä puolikkaan banaanin)
 • maapähkinät ja mantelit (kourallinen päivässä riittää)
 • pellavansiemenet( lisää yksi rkl aamupuuroon tai smoothieen. Myös kaura- ja psylliumkuitu ovat hyviä vaihtoehtoja. Saat heti 5g päivän tarvittavasta 25 kuituannoksesta.)

Aloitetaan näistä, eikö vaan! Ei tämä niin kovin vaikeata ole. Ja ruokavalion muutoksessa voi edetä todella pienin askelin. Teet sen, mikä tuntuu aluksi helpoimmalta ja keräät toistoja. Siitä se lähtee!

Laitan mukaan muutaman kuvan omista,  viimeaikaisista kokkauksistani, aamupaloista ja kauppakorin sisällöstä (en juo maitoa, mutta vierasvarana pitää olla kahvimaitoa.)

 • ensimmäisessä kuvassa aamupuuro: kauraa, kauraleseitä, mansikkaa ja mustikkaa ja päällä mansikkarahkaa
 • toisessa kuvassa Prisman salaattibaarista haettu lounas. Pohjalla 100g savulohta, päällä avocadoa, kaali-porkkanaraastetta, mung-ja punaisia papuja ja päällä loraus oliiviöljyä
 • kolmannessa kuvassa uunilohi, jonka päällä kostukkeena appelsiinia ja mandariinia + parsakaalia. Törkeän hyvää!
 • ja viimeisenä ostoskorin sisältöä(kuva tekstin alussa). Aloitan ostokset aina HEVI-osastolta. Korissa pitää aina olla vähintään viittä eri väriä tältä osastolta.

 • ja vielä olisin halunnut laittaa kuvan kaura-omenapiirakasta, jonka leivoin eilen. Mutta en ehtinyt napata kuvaa, mutta resepti löytyy nimellä ”helppo omenapiirakka.” Omenat ovat nyt parhaimmillaan ja piirakka sopii mainiosti vaikka sunnuntaipäivälliselle jälkkäriksi.