050 1914

HS 26.9  ”VAIN joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen on enää normaalipainoinen”

Tämä on surullista luettavaa ja ikävä tosiasia suomalaisten jatkuvasta lihomisesta!

Tämän faktan voin todeta joka kerta, kun käyn Isossa Omenassa tai kaupungilla ja istahdan kahville ihmisiä katselemaan. Suomalaiset ovat lihavia. Piste. Lapset, nuoret, aikuiset. Ja huonoryhtisiä. Ja kulkevat pääosin omassa kuplassaan kännykkä kädessä ja luurit korvilla. – Miten tähän saataisiin muutos? Mitä pitäisi tapahtua, että lihavuuden ehkäisyyn satsattaisiin ajatuksen kera? Nyt marketit, elokuvateatterit, bensa-asemat, postit, kahvilat ja jopa lapsille suunnatut aktiviteettipuistot tarjoavat heti ovensuussa makeisia, pikaenergiaa ja epäterveellistä ruokaa. ”Kolme suklaapatukkaa kahden hinnalla.” R-koiskilla myydään jatkuvasti suklaalevyjä pilkkahintaan ja tiskillä on aina tuoretta pullaa ja muffinsseja nenään tuoksumassa. En yhtään ihmettele, että työpäivän jälkeen bussilippua lataava asiakas nappaa mukaansa suklaata ensi hätään ja nälkää tyynnyttämään.
Loputtomiin ei voida ihmisiä syyllistää, mutta jotain pitäisi muuttua asenteissa ja rajusti. Kehopositiivisuus on hyvä asia, mutta mielestäni joissakin kohdin tässä on menty jo liian pitkälle. Suomalaisten lihavuus tulee kalliiksi, eikä mikään terveydenhoitojärjestelmä pysty hanskaamaan tulevien vuosien ongelmia: ylipainosta aiheutuvia sairauksia, masennusta, lihavuusleikkauksia jne. Ylipaino aiheuttaa häpeää, syrjäytymistä ja paljon mielipahaa. Apua on saatavilla, mutta liian harva saa tarvitsemaansa tukea ja monen painonpudotusyritykset kaatuvat alkumetreillä. Asiaa eivät auta monet ”ihmedietit”, jotka lupaavat pikaista apua ongelmaan, mutta unohtavat opastuksen painonhallintaan.
Ylipaino on arka asia, eikä ylipainoisia saa syyllistää. Ymmärrän tämän, eikä syyllistämällä pitkälle päästäkään. Mutta jotain pitäisi tehdä, jotta hidas muutos saataisiin alkamaan. Mistä se voisi alkaa? Politikoista, lääkäreistä, yleisestä ilmapiiristä?
Lääkärit pakenevat vastuutansa määräämällä ensiapua, lääkkeitä. Vaikka hyvin tiedetään, että kohonneeseen verenpaineeseen, närästykseen, uniapneaan, 2.tyypin diabetekseen ja erilaisiin nivelten rasitusoireisiin on ainakin yksi toimiva ratkaisu: painoa pois!
Tiedän, että tämä kirjoitus saattaa herättää närää ja loukata ja pyydän jo ennakkoon anteeksi. Totuus kirpaisee.

Hesari:
VAIN joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen on enää normaalipainoinen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan. THL:n mukaan lihavuus yleistyy Suomessa erityisesti työikäisten eli 30–64-vuotiaiden joukossa.

Tilanne selviää Finterveys 2017 -tutkimuksesta, jonka mukaan 30 vuotta täyttäneistä miehistä 72 prosenttia ja naisista 63 prosenttia oli vähintään ylipainoisia. Lihavia miehistä oli 26 prosenttia ja naisista 28 prosenttia.

LÄHES joka toinen aikuinen oli tutkimuksen mukaan vyötärölihava. Vyötärölihavuus on erityisen haitallista terveydelle. Kyseessä on vyötärölihavuus, kun vyötärön ympärys ylittää naisilla 90 senttimetriä ja miehillä 100 senttimetriä, selviää Duodecimin Terveyskirjastosta.

Rasvan kertymistä vatsaonteloon lisäävät esimerkiksi tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja vähäinen liikunta.

Ylipaino on yleistä Suomessa myös lasten keskuudessa. Vuonna 2018 runsas neljännes 2–16-vuotiaista pojista oli vähintään ylipainoisia. Samanikäisistä tytöistä ylipainoisten osuus oli 18 prosenttia. Pojista lihavia oli 8 prosenttia ja tytöistä 4 prosenttia.

DIABETEKSEN kohdalla on toisaalta tapahtunut kehitystä. Väestön keskimääräinen verensokeritaso ei ole noussut, ja uusien tyypin 2 diabetestapausten määrä on pienentynyt.

Kakkostyypin diabetesta sairastavien kokonaismäärä kuitenkin kasvaa. Tämä johtuu muun muassa väestön vanhenemisesta, taudin varhaisemmasta tunnistamisesta ja diabetesta sairastavien eliniän pitenemisestä paremman hoidon vuoksi.

Tutkimuspäällikkö Jaana Lindströmin mukaan kakkostyypin diabeteksen kanssa mennään parempaan suuntaan, mutta lihavuuden lisääntyminen voi pahimmillaan kääntää suunnan huonompaan.

”Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on lihavilla kahdeksankertainen normaalipainoisiin verrattuna”, kertoo Lindström THL:n tiedotteessa.

MAAILMAN terveysjärjestö WHO pyrkii siihen, että lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen lisääntyminen pysähtyvät maailmanlaajuisesti vuoteen 2025 mennessä. THL:n mukaan WHO:n asettamaan kansainväliseen tavoitteeseen ei päästä Suomessa ilman aiempaa tehokkaampia ehkäisytoimia.

HS – Helsingin Sanomat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Eduskunta – Riksdagen @