050 1914

Viime maanantaina kevään kaksi ensimmäistä valmennusta tulivat päätökseensä. Kevennä elämääsi-nimiset ryhmät kokoontuivat viikoittain maaliskuusta kesäkuun alkuun ja muutoksia saatiin aikaiseksi hienosti: kehonkoostumusmittaus kertoi, että metabolinen ikä putosi pudotettujen kilojen ja pienentyneen viskeraalirasvan ja rasvaprosentin myötä. Kunto ja jaksaminen paranivat ja uusia asioita ravinnosta opeteltiin ja opittiin.

Viimeisissä mittauksissa todettiin, että tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ominpäin ja askel kerrallaan. Muutamilla asiakkaillani projekti jatkuu eteenpäin laihduttamisen merkeissä ja toisilla alkaa tasapainoilu eli saavutetun painon ylläpito.- Yhdistävä tekijä kaikille on se, että opittuja muutoksia pitää vahvistaa harjoittelulla. Kilot pysyvät poissa ja lisää putoaa, kun uusia oppeja sovelletaan jokaisena päivänä. Hetkellinen paluu tai ”repsahdus” vanhoihin tapoihin ei romuta koko projektia!

 

Kuinka sinäkin voit onnistua? Tässä joukko ajatuksia etenemisesi tueksi.

  1. Positiivisia ajatuksia ja päivittäisiä tekoja

Kuten olemme useasti todenneet, uusien elintapojen, terveellisemmän ruokailuin ja laihtumisen opettelu vie aikaa ja vaatii huomiota jokaisena päivänä. Mieli on pidettävä asiassa kiinni ja muutokset tulee olla agendalla koko ajan, kun uutta opitaan. Oppimistapoja on monia: joillekin sanat painonpudotus ja dieetti tai laihdutuskuuri saavat alitajunnassa protestimielen syttymään. ”En halua laihduttaa, haluan nauttia elämästä ja hyvästä ruuasta.”

Ja tämän, ehkä tiedostamattoman ajattelutavan vuoksi elämäntapamuutosprojektit usein epäonnistuvat. Näiden asioiden ei kuitenkaan tarvitse poissulkea toisiaan. Hyvästä ruuasta voi nauttia, mutta kohtuudella. Hyvää makua saa hakea, mutta maku löytyy pienemmälläkin annoksella.

Elämäntapojen muutos onnistuu paremmin, kun sitä hakee positiivisuuden ja ilon kautta ja sallivuudella itseään kohtaan.

Sen kautta, mitä saa eikä sen, mitä menettää. Terveys ja hyvinvointi sekä terveelliset elämäntavat näkyvät myös puntarissa pikkuhiljaa – terveellisellä tavalla hitaasti ja varmasti.

”Voin paremmin ja jaksan enemmän”, ”Terveyteni on minulle tärkeää. Minulla ei ole varaa menettää sitäi”, ”Saan energiaa ja jaksamista elämään, kun paino putoaa” – esimerkiksi nämä ovat itselle monesti paljon kannustavampia ajatuksia kuin että ”no, nyt ollaan laihdutuskuurilla ja kaikki nautinto on kiellettyä”, ”minä laihdutan ja kaikki muut saavat herkutella”, ”apua! puntarissa ei tapahdu mitään tänäänkään!!!”

  

       2. Hormonit ja niiden vaikutus painonpudotukseen ja painoon

a) Stressi ja jatkuva oman painon kauhistelu ja puntarissa ravaaminen ovat laihtumisen blokkaajia. Korkea kortisoli nostaa insuliinitasoja, häiritsee normaalia verensokeriarvoa ja nämä puolestaan sytyttävät ruokahimot.

Reijo Laatikainen on selostanut erittäin kattavasti ja maalaisjärjelle sopien verensokerin nousuja ja laskuja. (talentum pro: ”Toimistotyöläisen ruokapäivä.”)

Pääviesti on se, että verensokeri ei heittele holtittomasti normaalissa tilassa. Verensokerin takia ei välttämättä tarvitse syödä 2-3 tunnin välein, jotta olo pysyy hyvänä ja ruokahimoja vältetään. Ongelma on tänä päivänä se, että olemme totuttaneet itsemme liialliseen syömiseen, jatkuvaan verensokerin pomppimiseen ja oppineet monta syömiseen liittyvää huonoa tapaa. Verensokeri nousee helposti liian korkealle tasolle esim. lounaan jälkeen, jos syödään runsas ateria ja päälle nautitaan esim. makea jälkiruoka tai hedelmä. Buffet-pöydät ja isot lautaset saavat ateriakoot vähitellen kasvamaan ja salaattilautanenkin voi helposti sisältää 600-800 kilokaloria, mikä on liikaa toimistotyötä istuen tekevälle henkilölle. Runsas lounas nostaa verensokerin pikaisesti ja puolen-tunnin päästä iskee väsymys.

b) vaihdevuodet aiheuttavat keskivartalolihavuutta myös naisille. Vaihdevuosien alettua munasarjojen estrogeenin tuotanto loppuu, mutta testosteronin eritys jatkuu vielä jonkin aikaa. Jos rasva aikaisemmin kerääntyi reisiin ja lantiolle, niin testosteronin eritys saa rasvan pakkautumaan keskivartaloon. Jos ei harrasteta liikuntaa ja pidetä lihaskunnosta huolta, on tuloksena pillifarkkuihin sopivat jalat ja pyöreä keskivartalo:=)

Keskivartalorasvaa hoidetaan terveellisemmällä, niukemmalla ruokavaliolla ja liikunnalla. Viskeraalirasva häviää näillä konsteilla, vaikka vaikutus ei heti näkyisi pudotettuina kiloina.

Ikääntyessä kilot valitettavasti myös kertyvät herkemmin, koska monien aktiviteettitaso laskee. On arvioitu, että jos nainen noudattaa samoja ruokailutottumuksia kuin aikaisemmin vaihdevuosien alettua, nousee paino noin puolesta kilosta kiloon vuodessa. Kymmenessä vuodessa 5-10 kiloa.

Vaihdevuosioireisiin on tarjolla apua eli estrogeenikorvaushoitoa. Olin aiemmin kovasti estrogeenihoitoja vastaan, tietämättömyyttäni. Nyt olen liki 2 vuotta syönyt miedointa valmistetta, enkä lopeta. Niin paljon hyviä muutoksia on tapahtunut hoidon aloitettuani. ja kaikista positiivisista vaikutuksista en edes kehtaa kertoa;=)

Lue tästä lisää:

http://www.tiinaranin.fi/…/12/26/estrogeenia-tanne-ja-sass…/

        3) Liikunta

Olen kirjoittanut tästä aiheesta kilometrikaupalla:=) En kirjoita aiheesta lisää, vaan pyydän sinua ensin lukemaan tämän ihan vaan motivaatiota kasvattamaan:

http://www.tiinaranin.fi/…/02/12/lojumme-itsemme-kuoliaaksi/

Ja sen jälkeen lue tämä. Ja jos kaipaat tsempparia ja ohjeistajaa, niin huutele tännepäin!

http://www.tiinaranin.fi/2014/09/08/punttikselle-mars/