050 1914


Olipa raflaava otsikko hesarissa eilen 11.2.2019, mutta varmasti suomalaisia pitää tänä päivänä ravistella kunnolla, jotta viesti menisi perille. Sillä muutosta ei tunnun tapahtuvan, ainakaan parempaan suuntaan.

Mielestäni asioista pitäisi puhua enemmän niiden oikeilla nimillä, jotta muutosta saataisiin aikaan. Ei pelkkää empatiaa ja sympatiaa, vaan myös vaatimuksia ja omaa vastuun kantamista. Muuten pelkään, ettei muutosta tapahdu meidän liikunta- ja ravitsemustottumuksissa. – Artikkelissa viitataan kyselyyn, jossa joka 4.suomalainen kertoi, ettei liiku laisinkaan. Siis 25% kansasta ei tee mitään kuntonsa, eikä hyvinvointinsa eteen. Ja se jo tiedetäänkin, että suomalaiset ovat Euroopan lihavinta kansaa. Ei niin imarteleva meriitti.
Monet asiat artikkelissa olivat hyvin tuttuja ja törmään tähän problematiikkaan joka päivä valmennustyössäni: iso osa asiakkaistani tulee pakeilleni seuraavista syistä 1) jatkuva painonnousu 2) voimien ja jaksamisen puute 3) huono uni ja palautuminen 4) kaikkien näiden tekijöiden summa. Useimmilla työ vie 80% ajasta, arki-illat kuluvat television ääressä tai lapsia kuskatessa ja viikonloput kotiaskareita suorittaessa. Ja sitten osa iso porukka, jolla ei ole näitä selittäviä syitä. On ainoastaan laiskuus ja viitsimisen puute. -Arkiliikunta on minimissä, eikä omalle harrastukselle jää aikaa, eikä riitä voimia. Työn tekeminen on aina hyvä ja oiva excuse, mutta aikaa liikunnalle ja varsinkin arkiliikunnalle löytyy, jos halua on ja prioriteetit ovat kohdallaan. (Jos Alexander Stubb löysi tunnin päivässä liikuntaan kiireisimpinä ministeriaikoinaan, niin kyllä muutkin)
UKK-instituutti suosittelee jokaiseen päivään 13 000 askelta. Siihen tarvitaan askeleen pituudesta riippuen noin 10 km kävely. 9000 askeleellakin pärjää tai ainakin sillä saa paremman mielen.

Liikunta ei laihduta, mutta arkiaktiivisuus ja täsmäliikunta käynnistävät elimistössämme ison joukon fysiologisia muutoksia: mielihyvä eli endorfiinihormonin eritys lisääntyy, nonadrenaliinin ja serotoniinin määrä nousee hetkellisesti. Viimeksi mainittujen hormoneiden alhainen taso taas lisää masennusta. Liikunta vähentää myös kroonista tulehdusta, joka puolestaan suojaa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia vastaan. Säännöllinen liikunta laittaa myös kehon työskentelemään tehokkaammin. Lihaksisto saa työtä, verenkierto tehostuu ja mieliala nousee. Liiallinen paikallaanolo taas tekee juuri päinvastaista. Ja tutkimusten mukaan ei riitä, että harrastaa salibandyä tunnin verran kahdesti viikossa, jos muuten istuu paljon paikallaan. Liikuntaa ja varsinkin arkista hyötyliikuntaa pitäisi tulla jokaiseen päivään riittävästi, ainakin sen 9000 askeleen verran.

Oma juttunsa on sitten vielä lihaskunto. 30-ikävuoden jälkeen lihasmassa vähitellen hupenee, jos asialle ei tee jotain. Naisilla vaihdevuodet kiihdyttävät lihaskatoa ja siksi paino tuntuu nousevan ja läskin määrä lisääntyy ”silmissä.” Ehdotan AINA asiakkailleni lihaskuntoharjoittelua, mutta 98% torjuu saliliikunna. ”Se on niin tylsää.” Saattaapi tuota ollakin alussa, mutta kun se on niin hitsin tehokasta ja on loistava keino kiinteytyä ja hävittää ylimääräistä rasvakudosta. 
Ja jos ei ole huolissaan rasvasta ja läskistä, niin oma toimintakyky pitäisi ainakin kiinnostaa. Haluatko 70-vuotiaana vielä kävellä ilman rollaattoria, nousta portaat omin voimin ja kantaa kauppakassit. Jos vastauksesi oli KYLLÄ, niin salille mars!
Tulevaisuuden skenaario tämän suhteen on kyllä huono: kauppakeskuksissa ei enää tavallisia portaita löydä, porukat liukuvat paikallaan portaissa ja sähkövoima vie, pienetkin kantamukset lastataan julmetun kokoisiin kärryihin (jotka myös kannustavat ostamaan lisää!) ja autot ajetaan aivan ovien eteen, ettei tarvitse ylimääräistä kantaa. Tulee kalliiksi tulevaisuudessa, kun kaikissa taloissa pitää olla hissit autotallista ylimpään kerrokseen, eikä enää ainoastaan senioritaloissa. Luksustako? Ei, vaan surullista ja passivoivaa! Ja vähitellen näivettävää.

Lue Hesarin juttu! Lämmin suositus!

#tiede #hs #liikkumattomuustappaa #liiku #hyvinvointi #alexanderstubb