050 1914

Lupasin edellisessä blogitekstissäni kertoa uuden kehonkoostumusmittauksen tulokset. Ensin muutama sana itse mittauksesta. Käytän Tanitan mittauslaitetta, joka tekee ns. bioimbedanssimittauksen.  Mittaus perustuu sähkövirran kulkuun eri kudoksissa ja minun mittauslaitteessa sähkövirtaa johdetaan ainoastaan jalkaterien alta. Heikko sähkövirta kulkee hyvin kehossa, jossa on paljon nestettä (lihaskudos on proteiinia ja vettä) , kun taas rasvakudoksessa liike on huonompaa. Tulokset kertovat mm. seuraavat asiat:

  • lihas- ja rasvakudoksen määrää ja suhteellista osuutta kehonpainosta
  • viskeraali- eli vatsaontelorasvan määrän
  • rasva- ja lihaskudoksen jakautumista kehossa
  • elimistön ravitsemus- ja aineenvaihduntatilan sekä PAV:n (perusaineenvaihdunta kilokaloreina)

Maanantai 7.1 Tiistai 8.1

Leikkausta edeltävät lukemat voit tarkistaa täältä: http://www.tiinaranin.fi/2019/01/05/7-viikon-olo-ja-muodonmuutos/ ja uudet lukemat halusin tarkistaa kahtena perättäisenä aamuna. Olin nauttinut ainoastaan kupillisen kahvia ja vettä noin kaksi tuntia ennen mittausta. Mittaustuloksissa oli melkoisen suuret erot, vaikka eroa siis ainoastaan 24 tuntia. Tämä kuvastaa kehonkoostumusmittausten luotettavuutta, mutta se paranee, kun mittaus tehdään aina samalla laitteella, samaan kellonaikaan ja samanlaisella valmistautumisella. Tässä siis viime maanantai- ja tiistaiaamun lukemat klo.8.30 suoritetuista mittauksista:

Maanantai Tiistai

paino 61.6kg 61.2kg

rasva% 23.8 22.1%

rasvakudos 14.7kg 13.5kg

rasvat.lihaskudos 44.5kg 45.3kg

PAV 1662 kcal ja metaikä 43v. 1378kcal ja 43v.

viskeraalirasvan määrä (vatsaontelossa oleva rasvakudos) molemmilla kerroilla 5 eli matala. BMI eli pituuden ja painon suhde 22.5 ( normaali 25 )

Eli ei sitten kuitenkaan niin dramaattista painon nousua, rasvan lisääntymistä ja totaalista lihaskatoa, kuin mitä aikaisemmin uumoilin. Tosin pitää lisätä, että olen jo ehtinyt treenata kaksi viikkoa salilla melkoisen tosissani isommilla painoilla, jonka lisäksi olen polkenut noin 4-5 tuntia spinningpyörää viikkotasolla. Kyllähän tuollainen harjoitusmäärä viikkotasolla on jo muokannut kehoa lepokauden jälkeen.

Samaan aikaan kehonmuokkauksen kanssa olen seurannut kardiokuormaani uudesta Polar Vantage M-sykemittaristani. Mittari ”huutaa” päivittäin ylikuormitusta kestotasooni nähden ja kannustaa pitämään lepopäiviä ylirasituksen välttämiseksi. Olen arvuutellut, että ehkä mittari tarvitsee vielä muutaman lisäviikon tutustuakseen minuun ja harjoitteluuni kunnolla. Vasta sitten mittari pystyy määrittelemään kuntotasoni ja sietokykyni treenin suhteen. – Mutta kyllä harjoittelua on tullut varmasti enemmän, kuin mitä olisi tarpeen tässä kohtaa treenikautta. Sairausloman ja himmailun jälkeen motivaatio on vahva, tavoite kirkkaana mielessä ja treenihalu valtava. Olen nauttinut talvipyöräilystä ja siitä, että saan vetää ”överit” raikasta talvi-ilmaa keuhkoihini jokaisena päivänä. Päivitin vielä vaatetusta alennusmyynneistä ja nyt on uudet coretexit, merinovillat ja muut tarpeelliset hankittuna. Enää en voi laittaa mitään ainakaan sään piikkiin, kun varusteet ovat kohdillaan!

Tämä kuva on otettu Kiilopäällä reilu vuosi sitten. Mieletön kokemus vetää fatbike-fillarilla kivikkoisia tunturipolkuja!

Tavoitteet vuodelle 2019

Tämä onkin sitten hieman vaikeampi rasti. Aloitin uusien tavoitteiden miettimisen kertaamalla viime vuoden opit: sapiskaa tulee ainakin liiallisesta treenistä ja liian suurista lisäyksistä harjoituskuormaan lyhyellä aikavälillä. Tuloksena oli jatkuva hapotus reisissä ja väsynyt olo aamuisin, vaikka takana oli 7-8 tunnin yöunet. Ja taisi tuo mielialakin heitellä samassa tahdissa verensokerin kanssa:=) Lepopäiviä en osannut pitää riittävästi tai ajatellut lepopäivät olivat liian aktiivisia.

Plussana ehdottomasti fascia method-tuntien säännöllinen ohjaus ja omien harjoitusten tekeminen. Liikkuvuus on parantunut huomattavasti ja erilaiset jumit, varsinkin yläselässä ovat vähentyneet. Fame-kurssilla opin lapaa tukevien lihasten vahvistamista ja nämä liikkeet ovat tuoneet helpotusta mm. pyöräilyyn. Kyllä vaan! Lavanseudun vahvistuminen on helpottanut sormien puutumista ja niskan jumitusta pitkillä fillarilenkeillä.

Olen myös ottanut ison harppauksen ravinnon suhteen. Pyrin syömään puoli kiloa kasviksia ja marjoja päivässä ja satsaamaan proteiiniin. Kun kulutus on 2500-3000 kilokaloria päivässä, ei ihan proteiinipatukoilla pärjää! Mutta ruokapuolella on vielä opeteltavaa tällekin vuodelle.

Plussaa on ehdottomasti myös se, että olen ollut terve koko vuoden. Tarkoitan siis flunssien, vatsatautien ym. välttäminen pahimpinakin flunssakausina. En ole ottanut flunssarokotuksia, vaan uskon laadukkaaseen ravintoon ja tiettyihin vitamiineihin ja ravintolisiin.

Lupaukset 2019

  • järkevää harjoittelua lepopäiviä kunnioittaen. Seuraan harjoitteluni edistymistä Polarin sykemittarista ja Polar Flow-palvelun kautta. Sinne ovat ohjeita ja tulosten tulkintoja kirjanneet minua paljon viisaammat asiantuntijat. Olen kuuliainen ja kuuntelen kehoni viestejä!
  • jatkan kuntosaliharjoittelua 2 kertaa viikossa. Pääpaino kehon pienten tukilihasten harjoittamisessa ja jalkaterätreenissä
  • teen lihashuoltoa ainakin kaksi kertaa viikossa Fascia Method-liikkeillä

Näillä lupauksilla ja tulevilla teoilla aion edesauttaa sitä, että pysyn terveenä ja pääsen asettamaani tavoitteeseen ensi kesänä. Haluan polkea hyvällä mielellä, matkasta nauttien ja mahdollisimman hyväkuntoisena Pariisiin Team Rynkeby Espoon tiimin kanssa.