050 1914

Täytin 57-vuotta juuri Joulun alla. En pidä ajatuksesta, että kolmen vuoden päästä täytän 60-vuotta. Yritän olla ajattelematta sitä ja ikää ylipäätänsä. Liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat taanneet sen, että pystyn ja jaksan jotakuinkin kaikkia niitä asioita, joita haluan ja toivon jaksavani. Olen pääsääntöisesti energinen ja jaksan painaa 8-10 tuntista työpäivää ja olla viikonloppuisin aktiivinen harrastusteni parissa. Olen painanut saman verran, 58-60 kiloa viimeiset 10 vuotta. Käytän alkoholia ja erilaisia herkkuja kohtuudella. – En ole tiennyt, miltä vaihdevuodet tuntuvat. En ole kokenut kuumia aaltoja, enkä muitakaan vaihdevuosi ongelmia. Olen aina ajatellut, etten tule tarvitsemaan hormonikorvaushoitoja. Gynekologini on niitä joskus ehdottanut kokeiltavaksi, mutta olen kohteliaasti kieltäytynyt. Kuukautiseni ovat olleet säännölliset vielä viime vuosinakin, kunnes syyskuun jälkeen niitä ei enää ole tullut. Onneksi! MUTTA liki samaan aikaan alkoivat massiiviset univaikeudet. Heräsin 4-5 kertaa yössä ja nukuin ainoastaan 4-5 tuntia. Päivät olivat kaoottisia huonosti nukutun yön tai viikon jälkeen, ajatukset takkuilivat ja sanat hukkuivat. Sydän muljahteli ja niveliä kolotti. Olin kävelevä zombie ja yritin kahvin voimalla jaksaa pitkät työpäivät, vaikka tiedän sen olevan täysin väärä keino.

Otin asian puheeksi tavatessani vanhoja työkavereitani. Naisporukkamme on pitänyt yhtä liki 30 vuotta ja olemme kokeneet paljon yhdessä. Yhdessä on jaettu surut ja ilot, avioerot, yt-neuvottelut ja lastenlasten syntymät. Näihin naisiin voi aina luottaa! Kerroin huonoista yöunistani ja lievästä mielialan laskusta. ”Miksi kärsit unettomuudesta turhaan. Sehän on selvä merkki vaihdevuosista!” Hae ihmeessä estrogeenia ja saat nukuttua paremmin.” Sain lyhyen luennon estrogeenin positiivisesta vaikutuksesta mm. unettomuuden hoitoon ja seuraavana päivänä tilasin ajan gynekologille. – Puhelias naislääkäri piti minulle puolen tunnin esitelmän nykyaikaisesta hormoonikorvaushoidosta ja tutki minut samalla perinpohjaisesti. Hän sai minut vakuuttumaan siitä, että voin turvallisin mielin kokeilla estrogeenihoitoa. Kävin vastaanotolla viisi päivää ennen Jouluaattoa ja hän lupasi, että jo joululomalla tulen huomaamaan parannuksen unessani ja voinnissani.- Ja kuinka oikeassa hän olikaan. Olen syönyt estrogeenia vajaan viikon ja viime yönäkin nukuin kahdeksan tuntia. Olen viimeisenä neljänä yönä nukkunut keskimäärin 7-8 tuntia ilman keskeytyksiä. Jos herään hetkeksi vaikka vessakäynnin takia, nukahdan heti uudelleen. Olo on muutenkin tasaisempi ja rauhallisempi, mutta energisyys on tallella. Haluan jatkaa tätä kokeilua ja samalla tunnustella, voisivatko epämääräiset nivelkivut ja mielialan hyppelyt korjautua ajan myötä, kuten unettomuuskin. Miksi kärsiä, jos apua on tarjolla? Haluan jatkaa aktiivista elämäntyyliäni ja ottaa jokaisesta päivästä 100% irti.

Hain netistä asiantuntijoiden näkemyksiä korvaushoidoista ja törmäsin tähän blogiin. Mielestäni erittäin asiallista kirjoitusta lääketieteen ammattilaiselta ja mukana myös hänen omakohtaisia kokemuksia hormoonihoidosta. Maija Kajan blogi aiheesta löytyy täältä:

vaihdevuosioireista ja hoidoista