050 1914

     

Kuinka monta kertaa näillä sanoilla 0n luvattu nopeaa ja pysyvää painonpudotusta? Vähintään yhtä monta kertaa, kuin laihduttaja on saanut pettyä kohdatessaan tosiasiat. Paino kyllä putosi, kun ruokailua rajoitettiin, kieltäydyttiin herkuista ja lisättiin liikuntaa nollasta sataan. Mutta kilot tulivat liian nopeasti takaisin ja joskus jopa korkojen kera. Itsekuri on kuin lihas, joka väsyy ja hapottuu, kun sitä koko ajan piiskataan. Monet kokevat myös, että jatkuva itsehillintä masentaa ja on tylsää. 

Kevin Hal on amerikkalainen tutkija, joka työskentelee ”National Institute of Health” tutkimuslaitoksessa. Hän seurasi  tiiviisti amerikkalaista tosi tv-sarjaa Suurin pudottaja ja hämmästeli valtavia painonpudotuksia lyhyessä ajassa. Hän pohti, kuinka todennäköistä painon pitäminen saavutetuissa lukemissa näille kilpailijoille oli. ”Kilpailijat pudottivat painoa erittäin nopeasti äärimmäisellä liikunnalla ja hyvin rajoitetulla ruokavaliolla. Rankat liikuntasessiot kannustavien valmentajien kanssa näyttivät lähinnä kidutukselta,” totesi Kevin Hal näkemästään. Kilpailijat pudottivat keskimäärin 57 kiloa ja 64% koko kehon rasvaprosentistaan. Hall halusi tutkia, kuinka onnistuneesti kilpailijat saivat painon pysymään kontrollissa kilpailun jälkeen. Tutkimuksessaan hän paneutui kehossa laihdutuksen aikana tapahtuviin fysiologisiin muutoksiin. Hall ajatteli, että hän voisi tutkimuksen tulosten avulla auttaa niitä noin  44 % amerikkalaisista, joilla ylipaino haastaa jo terveyden. Hall yllättyi tuloksista, jotka osoittivat, että jopa vuoden tiukan ruokavalion, liikunnan ja elämäntapojen muutosten jälkeen keho tekee kaikkensa saadakseen pudotetun painon takaisin. ”Keho tekee kaikkensa, jotta kulutettu rasva saadaan takaisin.” Tämän faktan todettuaan ei ollut yllätys, että vuoden seurannan aikana 13 kilpailijaa valituista 14 lihoi takaisin alkulukemiin, neljä jopa yli aloituspainonsa. Monille vuoden laihdutusmatka oli ollut liian rankka ja he vain odottivat, koska voisivat palata vanhoihin tapoihinsa takaisin. Lihominen ja vanhoihin tapoihin sulahtaminen ei tapahtunut kertarysäyksellä, vaan asteittain. Aluksi saatettiin käydä kerran viikossa pitsalla ja jäätelöllä. Sitten herkuttelu sallittiin muutaman kerran viikossa ja kun sokeri alkoi kunnolla koukuttaa, piti makeaa saada päivittäin. Kaikilla kilpailijoilla paino ei kuitenkaan tullut takaisin ensimmäisen vuoden aikana. Yksi tutkimuksessa mukana olleista kilpailijoista jatkoi laihduttamista, mutta hölläsi hieman tiukkoja rajoituksia. Hän piti edelleen ruokavalionsa vähähiilihydraattisena ja jatkoi säännöllistä liikuntaa. Paino pysyi alhaisissa lukemissa noin kaksi vuotta, jonka jälkeen painoa tuli tasaisesti noin 10 kiloa takaisin ja niissä lukemissa hän on edelleen.

Tutkimuksessaan Hal skannasi kymmeniä eri dieettejä ja seurasi koehenkilöiden tuloksia. Karppaus toimi mainiosti yhdelle, kun toinen laihduttaja lihoi sen aikana useamman kilon. Paleo, 5:2, raakaravinto, rajoitettu hiilihydraatin saanti, vähärasvainen ja kaikki muut tunnetut dieetit. Hal testautti näitä kaikkia koehenkilöillä ja totesi, että yksikään dieetti ei sovi kaikille ja tulokset vaihtelevat suuresti laihduttajien kesken.

Hal tutki myös lepoaineenvaihduntaa. Suurin pudottaja-kilpailijoiden lepoaineenvaihdunta (*paljonko henkilö kuluttaa kaloreita levossa ilman liikuntaa) putosi reilusti laihdutuksen aikana. Mitä enemmän henkilö painaa, sitä suurempi on hänen kalorikulutuksensa levossa ja kun paino laskee, myös energiankulutus pienenee. Se, mikä yllätti tutkijan, oli lepoaineenvaihdunnan pysyminen matalammalla tasolla, vaikka laihduttaja lihoi takaisin. Suurin pudottaja-kilpailijoiden kalorikulutus pysyi alemmalla tasolla, vaikka osa sai kaikki pudottamansa kilot takaisin. Hal halusi selvittää, koskeeko tämä ilmiö ainoastaan laihduttajia, jotka pudottavat suuren määrän lyhyen ajan sisällä eli enemmän, kuin ns. lääkäri määrää. Selvisi, että hidastunut lepoaineenvaihdunta kiusaa kaikkia laihduttajia. Keho yrittää parhaansa mukaan sabotoida painonpudotusta ja rasvan kulutusta. Kyse ei siis ole ainoastaan itsekurin puutteesta, eikä laiskuudesta.

Näistä biologisista ja fysiologisista tekijöistä huolimatta laihduttaminen ja painonhallinta voivat onnistua. Tehtävä ei ole mahdoton, kun otetaan maalaisjärki ja joustavuus mukaan. Professori Rena Wing Brownin Yliopistosta on 23 vuoden ajan pitänyt rekisteriä henkilöistä, jotka ovat pudottaneet yli 15 kiloa ja pitäneet painonsa saavutetuissa lukemissa yli vuoden. Tällä hetkellä rekisterissä (NWCR = National Weight Control Registry) on yli 10 000 henkilöä 50 eri osavaltiosta. Keskimäärin pudotettu paino on 30 kiloa ja paino on onnistuttu pitämään tavoitteessa yli viisi vuotta. Halia kiinnosti, kuinka ko. henkilöt ovat tässä onnistuneet ja hän listasi seuraavat painonhallintaa auttavat tekijät:

  1. Peräti 98% muutti ruokailutottumuksiaan pysyvästi. Ei radikaaleja muutoksia yhdellä kertaa, vaan pieniä, pysyviä muutoksia.
  2. 90% harrastaa liikuntaa jokaisena päivänä: kävely oli suosituin liikuntamuoto ja hyötyliikunnan määrä kasvoi kaikilla.  Myös kuntosaliharjoittelu ja ryhmäliikunta kuuluivat monen painonhallitsijan viikoittaiseen ohjelmaan.
  3. 78% syö aamupalan jokaisena päivänä. Monille tämä oli suurin muutos laihdutuksen aikana.
  4. 55% käyttää apunaan dieettiohjelmaa ja seuraa jotain erikoisruokavaliota kuten 5:2, Cambridge Ohjelma, Välimeren dieetti, karppaus, paleo, raakaravinto, rajoitettu rasva jne. Mutta rajoittavaa ruokavaliota ei seurata pilkun tarkasti, vaan pientä joustoa sallitaan satunnaisesti.
  5. 45% ei käytä mitään dieettiohjelmaa, eikä laihdutusvalmisteita.
  6. 75% punnitsee itsensä vähintään kerran viikossa
  7. 62% katsoo televisiota alle 10 tuntia viikossa

Rekisteriä ylläpitävät tutkijat ovat myös tutkineet onnistujien käyttäytymistä ja luonnetta. He eivät löytäneet yhtä yhteistä nimittäjää, joka takaisi onnistumisen. Olet sitten A-tyyppi, suorittaja, pohtija, älykäs, laiskanletkeä tai elämän nautiskelija, ei asialla ole suurempaa merkitystä painonhallinnan kannalta. Useimmat rekisterissä olevat kertovat, että he ovat laihduttaneet ja epäonnistuneet useamman kerran. Jokainen laihdutus on tuottanut uusia ahaa-elämyksiä ja hyviä tapoja, joista on koostunut uusia rutiineja painonhallintaa tukemaan. Yhteistä henkilöille on se, etteivät he luovuta. Jokainen on etsinyt tapoja, jotka toimivat heille ja auttavat laihdutuksessa. Yhteenvetona Hal kommentoi, että näistä 10.000 rekisteröidystä painonpudottajasta jokainen on löytänyt oman tiensä.  Mikään laihdutuskuuri ei sovi kaikille, mutta laihdutus ja painonhallinta ovat mahdollisia kaikille. Loppuun vielä kommentti laihduttajalta, joka on pudottanut liki 30 kiloa ja pysynyt painossaan viisi vuotta.

” Ei laihduttajan tarvitse syödä pelkkää salaattia. Terveellisen ruuan syöminen pitää tuntua nautittavalta, ei rangaistukselta. Mitä enemmän parannat ruokavaliotasi ja ravitset itseäsi, sitä vähemmän sinun tekee mieli ruokaa, joka ei ole sinulle hyväksi.  Huomaat ajan kuluessa, että roskaruoka ei ravitse ja olet koko ajan nälkäinen. Kun syöt ravitsevaa ruokaa, saat lisää energiaa ja haluat liikkua. Muistutan itseäni tästä faktasta syömällä satunnaisesti roskaruokaa. Huomaan muutoksen olossani heti ja paluu terveellisempään ruokaan tuntuu hyvältä ja palkitsevalta.”

 

( Lähde: Time magazine June 5, 2017, Alexandra Sifferlinin kirjoittama artikkeli)

*Perusaineenvaihdunnalla (PAV) tarkoitetaan sitä aineenvaihdunnan (energiankulutuksen) määrää, jonka henkilö kuluttaa hengittämiseen, solujen uudismuodostukseen ja muihin välttämättömiin elintoimintoihin. Tyypillisesti PAV:stä käytetään myös nimitystä lepoaineenvaihdunta, mikä tarkoittaa aineenvaihduntaa ilman liikkeitä tai liikkumista. Lähde: Kiloklubi.www.kiloklubi.fi