050 1914

  

Suomen Latu ja Metsähallitus yhdessä jäsenyhdistyksiensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa toteutti lauantaina 17.6  Nuuksion kansallispuistossa, Haukkalammella, Metsähotellin. Metsähotelli oli osa Suomen Ladun Nuku yö ulkona-tapahtumaa. Vastaavanlaisia tapahtumia järjestettiin muuallakin Suomessa. Ja tietysti kuka tahansa saattoi kantaa oman telttansa vaikka kotipihalle ja viettää yön taivasalla.

Metsähotelli on yli sadalle yöpyjälle rakennettu matalan kynnyksen vaihtoehto kokea yöpymiselämys luonnon helmassa eri tavoin. Hotelli toimii normaalin hotellin tavoin eli majoituspaikat ( paikka isossa teltassa tai oma riippukeinu)  pitää varata etukäteen. Kaikki liki 20 riippukeinua ja telttapaikat Nuuksiossa varattiin täyteen nanosekunnissa. Jäin nuolemaan näppejäni ja ajattelin, että kyttään peruutuspaikkoja. – Jotenkin halusin kuitenkin tapahtumaan osallistua ja siksi ilmoittauduin Espoon Ladun kautta talkoolaiseksi. Espoon Latu vastasi suurimmasta osasta ohjelmaa Haukkalammella, Nuuksiossa. Päivän aikana tapahtumassa vieraili satoja ulkoilijoita ja yön Haukka- ja Mustalammella vietti yli 200 retkeilijää.

Sain houkuteltua mieheni ja poikani mukaan Nuuksioon osallistumaan lauantaipäivän aktiviteetteihin. Oman auton sai jättää Solvallaan ja loppumatka reissattiin järjestäjien organisoimalla bussikyydillä. Päivän ohjelmaan sisältyi mm.ongintaa, maastopyöräilyä, geokätkeilyä, polkujuoksua, luontopolkua ja jousiammuntaa. Minun tehtäväni oli yhdessä Helin kanssa pitää telttasauna kuumana ja opastaa kävijät, joista osa ulkomaalaisia turisteja saunomisen saloihin. Pukuhuoneen virkaa hoiti suojaisa kuusikko ja vaatteet ripustettiin puiden oksille. Jokainen saunoja sai lämmitetystä paljusta sangollisen pesuvettä mukaansa, kun he saapuivat saunasaarelle.

Sauna pidettiin kuumana liki seitsemän tunnin ajan, aina ilta kymmeneen saakka ja ennakkoon varattuja saunavuoroja hyödynsi yli 60 naista. Saman verran kävijöitä oli myös miesten telttasaunassa, joka oli saaren toisella puolella. Illan päätteeksi oli pakko päästä kokeilemaan hyväksi kehuttuja löylyjä. Saunassa istuttiin pienillä palleilla mustikan varpujen kutittaessa jalkapohjia. Löylyt olivat mitä mainioimmat; kosteat ja pitkät, ei liian kuumat. Ilma kiersi ja saunassa jaksoi istua pitkään. Päivän kruunasi rauhallinen uintiretki Haukkalammessa. Yhteinen arvio oli, että lammen vesi oli ainakin 18-asteista.

  

Olisin tehtäväni päätyttyä jäänyt mielelläni riippukeinuun nukkumaan, mutta kaikki paikat olivat varattuja. Tai siis ainakin ennakkoon näytti siltä. Illan kallistuessa kohti yötä selvisi, että viisi valmiiksi viritettyä keinua jäi vapaaksi. Harmillista, etteivät ihmiset viitsi peruuttaa paikkojaan ja ajatella hieman omaa nenäänsä pidemmälle. Mutta ilmiö on tuttu ilmaisissa tapahtumissa: ensin ilmoittaudutaan innolla ja sitten jätetään tulematta. Olisiko iltapäivän pieni sadekuuro pelästyttänyt?

Nuuksion tapahtumat Haukkalammella ja osaksi Haltian ympäristössä järjestettiin talkoovoimin. Olin ensimmäistä kertaa mukana talkoolaisena, Espoon Ladun jäsenenä. Nostan hattua näille naisille ja miehille, jotka laittavat oman vapaa-aikansa tapahtumien järjestämiseen. Osa järjestäjistä oli ollut kukonlaulun aikaan paikalla ja ilta venyi liki keskiyöhön.  Sunnuntaiaamuna hommat jatkuvat leirin purun merkeissä. Mutta illan päätteeksi ymmärsin, että vaikka talkoolaisen homma ottaa aikaa, antaa se myös valtavasti: uusia tuttavuuksia, spontaaneja keskusteluja, vaikka telttasaunassa ja roppakaupalla hyvää mieltä!

  

www.suomenlatu.fi/nukuyoulkona

www.espoonlatu.fi

www.haltia.com

www.fjallraven.fi