050 1914
  
Kävimme hyvän keskustelun asiakkaani Annen kanssa muutama päivä sitten. Hän on pudottanut liki 30 kiloa vuoden aikana ja nyt opettelemme painonhallintaa. (Annen Onnistuja-tarinan voit lukea täältä http://www.tiinaranin.fi/2016/10/05/anne-aloitti-uuden-elaman-elakeian-kynnyksella-panostaen-terveyteen-elaman-laatuun/) Lainasin Annelle Työterveyslaitoksen kustantaman ”Painonhallitsija”-kirjan. Olen käyttänyt opusta valmennuksessani tukena ja työkirjana. – Anne löysi kirjasta aukeaman, jossa tottumusten ja tapojen muuttaminen kiteytyy. Luepa seuraava kappale ajatuksella:
”Tapamme ovat muodostuneet niin, että olemme toistaneet samaa asiaa niin kauan, että emme edes enää ajattele koko asiaa, vaan teemme sen automaattisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme opetella uusia asioita täsmälleen samaa kaavaa noudattaen. Jos siis haluat muuttua tai muuttaa jotain tapaasi, pitää sinun aloittaa muuttamalla ajatuksiasi, jotka hallitsevat tapojasi. Kuinka tämä tapahtuu? Korvaamalla ne uusilla ajatuksilla, jotka tulevat muutostasi. Ellet tiedä, mitä haluat tai miksi haluat muutosta, eikä sinulla ole parempia ajatuksia muutoksesta, ei mitään muutosta tule tapahtumaan, vaan sama SAME, SAME jatkuu. ”
 
Näinhän se on. Monet tapamme ovat automatisoituneet, emmekä enää niitä huomaa. Peset hampaat joka ilta asiaa sen kummemmin ajattelematta, ajat autolla tuttua reittiä töistä kotiin tai kuljet ruokakaupassa aina samoja käytäviä keräten samat ruokatavarat koriisi. Napostelusta tulee helposti samanlainen, automaattinen toiminto. Varsinkin, jos ruokaa tai pieniä suupaloja on jatkuvasti esillä ja helposti saatavilla.  Syöminen menee helposti autopilotilla: otat aina saman verran ruokaa lautaselle, santsaat tottumuksesta olisi sinulla sitten nälkä tai ei, otat jälkiruokaa jokaisen lounaan jälkeen ja syöt voileipää illalla televisiota katsellessasi.  – Jos haluat muuttaa ruokailutapojasi, tulee sinun ensin tunnistaa ne ja ymmärtää, mitkä niistä ovat ongelmiesi aiheuttajia.  Vasta sen jälkeen voit alkaa harjoitella uusia tapoja. Jos haluat laihtua, pitää tietysti ensin miettiä, mistä ylimääräiset kilot ovat tulleet. Syöt siis enemmän kuin ehdit päivän aikana kuluttaa. Se on selvää. Mutta mistä ylimääräiset kalorit tulevat? Usein asiakkailtani tätä kysyessä monet (varsinkin naiset) ensin tuumaavat, että syövät vähän: luonnon jugurttia aamiaiseksi, salaattia päivällä ja illalla jotain pientä. Asiaa enemmän miettiessä muistuu mieleen kokouspöydässä syödyt keksit, välipalaksi nautitut suklaat ja illan voileivät. Ja ehkä annoksen kokokin hieman karkaa käsistä satunnaisesti, kun on niin kova nälkä. Pohdi tarkkaan ja ole rehellinen itsellesi.
Tästä lähtee muutos. Tiedostamisesta. Samaa tuumasi myös Anne omasta muutoksestaan. ”Mietin syömistäni nykyään joka päivä ja vahvistan näin uusia tapojani, jotka pitävät minut hoikkana.”Laihduttaminen ja painonhallinta ovat jatkuvaa tilanteiden punnitsemista ja ongelmanratkaisua. Molemmat vaativat asioiden tiedostamista, ongelmien tunnistamista ja oikeita ratkaisuja päivittäin. Ei projektiperiaatteella ”kunhan saan nämä 10 kiloa ennen kesää pois, niin sitten pidän hieman vapaata laihduttamisesta.” Ei onnistu! 
Jos haluat edetä kohti pysyviä muutoksia painonhallinnassa, ainakin näitä asioita kannattaisi pohdiskella.
1. Syötkö säännöllisesti? Syötkö 3-4 kertaa päivässä? Kuuluvatko päivääsi aamupala, lounas ja iltaruoka?
Säännöllinen ateriarytmi on yksi olennaisimmista asioista laihduttamisessa ja painonhallinnassa. Säännöllinen ruokailu pitää verensokerin tasaisena ja makeanhimon loitolla. Huono ja liian vähäinen syöminen päivän aikana kostautuu helposti illalla.
Olen haastatellut satoja laihduttajia, jotka ovat onnistuneesti pudottaneet 10-20 kiloa melko nopealla tahdilla ja saaneet kaiken tai ainakin osan painosta takaisin. Mitä on tapahtunut? Opitut muutokset eivät ole vakiintuneet arkeen. Muutosta ei ole tietoisesti ylläpidetty ja vanhat tavat ovat hiipineet takaisin. Kuten eräs asiakkaani kertoi: ”Ensin ihastelin uutta ulkomuotoani ja 20 kiloa keveämpää vartaloani. Söin säännöllisesti 3-4 kertaa päivässä. Ensimmäisenä unohdin iltapäivän välipalan ja kotiin tullessani minulla oli kiljuva nälkä. Se tunne kiusasi koko illan. Otin illalla muutaman palan suklaata ja kipon jäätelöä. Eihän yksi kerta ketään lihota. Seuraavana iltana oli helppo toistaa sama ja ottaa hieman lisää. Muutaman kuukauden päästä vaatteet alkoivat kiristää, enkä sitten enää viitsinyt käydä vaa’alla.”
2. Syötkö hitaasti vai oletko aina ensimmäisenä tyhjentänyt lautasesi?
Hidas syöminen, keskittyminen makuihin ja syödyn määrän tiedostaminen helpottavat painonhallintaa. Laske aterimet lautaselle ainakin kolme kertaa ruokailun aikana, jotta kylläisyyden tunne ehtii mahasta aivoihin.Viesti mahalaukun täyttymisestä kulkee aivoihin 15-20 minuutissa.
3. Osaatko arvioida, paljonko syöt päivän aikana? Onko annoskokosi liian suuri? Syötkö itsesi ähkyyn jokaisella aterialla vai osaatko lopettaa ruokailun ajoissa?
3. Tiedostatko, millaiset tilanteet ohjaavat syömistäsi? Syötkö seurassa enemmän vai naposteletko muilta salaa? Syötkö eri tunnetiloihin? Minkälaiset tilanteet saavat sinut syömään yli kylläisyysrajasi? Tutki, tiedosta, kirjaa ylös ja opi kokemuksistasi. Vain tiedostamisen kautta voit alkaa opetella parempia, laihtumista ja painonhallintaa tukevia tapoja.
Jos haluat muuttaa ruokailutapojasi ja siten auttaa laihtumista ja painonhallintaa, aloita oman nyky tilanteesi tarkkailulla. Kirjaa ylös ne asiat, joihin haluat muutosta. Tee itsellesi selkeät tavoitteet. Jos haluat eroon napostelusta iltaisin, mieti mitkä asiat edesauttavat asiaa? Älä osta herkkuja kaappiin houkuttamaan ja jätä herkkujuustot kauppaan. Varaa jääkaappiin sopivampaa syömistä, jos kiusaus kasvaa liian isoksi. Juuston ja leivän sijaan pilko kippoon porkkanaa, tomaattia ja kurkkua. Mieti, syötkö nälkääsi, onko sinulla todellinen energiantarve vai syötkö tavan vuoksi, tylsyyteen, kun ei ole muuta tekemistä. Vasta sen jälkeen voit alkaa uuden tavan harjoittelemisen. Uuden tavan opettelu ja automatisoituminen vaativat kymmeniä, jopa satoja toistoja ja epäonnistumisia. Harjoitus tekee mestarin. Pätee tässäkin asiassa. Yksi tai viisi epäonnistumista ei tarkoita, ettet tule lopulta onnistumaan. Ole suunnitelmallinen ja päättäväinen. Ja mikä tärkeintä, aloita heti. Etene pienin askelin, muutos kerrallaan.
”Lupaajat lupaavat, onnistujat sitoutuvat.”
Tästä alkuun, nyt ja heti:
  • Mitä haluan muuttaa? Tee selkeä suunnitelma ja aseta tavoite.
  • Miksi haluan muutosta?
  • Mistä aloitan, mitä teen ensimmäiseksi?  
  • Kuinka seuraan muutosta?
  • KOSKA ALOITAN?

Onnea muutoksen matkalle!

 

Lisää laadukasta lukemista tapojen muuttamisesta löydät täältä http://www.parosterlund.com/muutos-asiantuntijoiden-11-vinkkia/