050 1914

tumblr_luuazd8msq1r1wk8mo1_500_large   VAI 254117

Viimeisen viiden vuoden aikana olen auttanut yli sataa laihduttajaa pudottamaan painoa. Monelle painonpudotus on ollut ponnahduslauta isommalle elämäntapamuutokselle. Laihdutusta ovat seuranneet säännöllisen liikunnan aloittaminen ja hyötyliikunnan lisääminen.

Osalle laihdutus on helppoa ja painonhallinta toistojen kautta opittavissa, toisille taas jatkuvaa taistelua ja mielihalujen kontrollointia. Käytännössä kyse on samojen, uusien opittujen asioiden toistamisesta ja vanhojen tapojen hylkäämisestä. Onnistumisen avaimet piilevät tavassa suhtautua asiaan. Tämä tekee valmennustyöstä haastavaa, mutta myös äärimmäisen mielenkiintoista. Jokainen uusi asiakas tuo työhöni jotain uutta, mutta voisin väittää, että ”uuden elämän” ja muutoksen metsästäjät voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: toivojat, veivaajat ja soturit.

Nämä ryhmäjaot perustuvat ainoastaan omaan kokemukseeni, eikä niillä ole mitään tieteellistä- tai syvempää faktataustaa. Voit ehkä tunnistaa itsesi ja ajatella: ”kyllä, olen todellinen veivaaja. En ikinä pysty laihtumaan ja syömään järkevästi. Saan aina dieetin päätyttyä pudotetut kilot takaisin. Olen totaalinen on-off-tyyppi.” Väärin. Kukaan ei ole genetiikan sanelemana johonkin ryhmään sidottu, vaan käyttäytyminen on opittujen tapojen summa. Voit muuuttaa käyttäytymistäsi, jos niiin haluat. Muutos vaatii ponnisteluja, oikeaa asennetta ja sitkeyttä, mutta jokainen uusi päivä on mahdollisuus muutokseen. Älä siis anna historian sanella, kuinka käyttäydyt ja toimit tänään ai ensi viikolla. Älä anna eilisen epäonnistumisen pilata uuden päivän mahdollisuutta. Ole soturi ja harjoittele soturin lähestymistapaa uusiin haasteisiin joka päivä. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa tai soturin!

change

  1. TOIVOJAT

Toivoja on miettinyt laihduttamista, liikunnan aloittamista tai elintapojensa muuttamista useamman vuoden ajan. ”Aloittaisin kyllä laihduttamisen nyt, mutta ensi viikolla on serkun häät ja sen jälkeen viikon kesäloma. En pysty nyt muuttamaan syömistäni. En voi lopettaa herkkujen syömistä juuri ennen juhlia.” Toivoja käyttää energiaansa laihduttamisen suunnitteluun, jossitteluun, ”pitäisi”-ajatteluun ja  samalla jo epäilee omaa onnistumistaan. Hän näkee muutoksen musta-valkoisena, yhden totuuden seuraamisena, eikä ymmärrä, että muutosta haetaan koko loppu elämäksi, ei vain siksi ajaksi, jolloin ollaan laihdutuskuurilla. Hän ihailee niitä, jotka ovat päässeet hyviin tuloksiin. ”Kyllähän Marja onnistui, koska hänellä on niin vahva luonne.” Hän kieltää itseltäns leivän, perunan, suklaan ja murehtii jokaista kiellettyä suupalaa ja sortuu jatkuvasti ”kiellettyihin” ruokiin ja soimaa itseään siitä. Eli vahvistaa käyttäytymistä, jota hän haluaisi muuttaa. Hän kokee muutoksen vaikeaksi, liki mahdottomaksi ja epäilee onnistumistaan jo ennenkuin edes aloittaa muutoksen. Toivojan äärimmäisen heikko ennakkoasenne on vahva jarru muutoksen tekemiselle. Toivoja vierittää syytä käytöksestään muiden niskoille, eikä ota vastuuta tekemisistään. ” On niin vaikea pysyä tiukkana, kun puoliso syö herkkuja joka päivä, eikä koskaan liho.” Toivoja kokee olevansa olosuhteiden uhri vailla mahdollisuuksia.

images

2. VEIVAAJAT

Veivaaja aloittaa ponnekkaasti laihdutuskuurin tai uuden liikuntaharrastuksen ja jaksaa jatkaa sitä kaksi viikkoa. Sitten hän lukee lehdestä uudesta ”HIIT”-treenistä ja kananmuna-riisidieetistä, jolla voi pudottaa viisi kiloa viikossa ja aloittaa uuden ohjelman vanhat neuvot unohtaen. Tai hän kokeilee jotain uutta dieettiä viikon ajan ja toteaa sitten, että tämä ei sovi, koska vatsassa kipristelee aamupalan jälkeen.  Voisiko vatsa kipristellä siksi, että se ei ole aikaisemmin tottunut aamupalan sulattamiseen? Voisiko elimistölle ja mielelle antaa hieman enemmän aikaa omaksua uusia tapoja? Veivaaja kokeilee pikadieettejä, eikä ymmärrä, että niillä saavutetaan ainoastaan pikatuloksia. Veivaajalta puuttuu pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus. Hän kuvittelee jokaisen uuden dieetin tai treenimenetelmän olevan avaimen onneen. Hän osaa kaikki kalorit, treenimenetelmät ja termit, mutta ei malta kokeilla mitään tarpeeksi pitkään saavuttaakseen pitkäkestoisia tuloksia. Hän vertailee ruokavaliotaan muiden kanssa ja kokeilee uutta treeniä, jolla naapuri on saanut itsensä huippukuntoon. Veivaaja ei hyväksy sitä tosiasiaa, että kaikki ei sovi kaikille. Se, mikä sopii naapurille, ei välttämättä auta minua. – Keholle ja mielelle pitää antaa aikaa muutokseen.

3. SOTURIT

Soturi kävelee toimistooni ja kertoo olevansa valmis muutokseen kahden vuoden harkinnan jälkeen. ”Nyt terveyteni alkaa olla niin huonossa jamassa, että on pakko tehdä muutos. Olen jojoillut viimeiset viisi vuotta, mutten ole saavuttanut pysyviä muutoksia Nyt haluan tehdä asian toisella tavalla ja edetä pienin askelin ” Soturi tekee päätöksen ja etenee suunnitelman mukaan loppuun saakka.Hän ei katso taaksepäin, vaan elää päivän kerrallaan. Hän ei murehdi tänään tulevasta joulusta tai kesälomasta, vaan varmistaa, että tekee ne valinnat tänään, jotka vievät häntä kohti pysyvää muutosta. Soturi ei jää tuleen makaamaan, eikä märehdi eilen syötyä kanelipullaa.  Soturille jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus korjata eilisen virheet. Hän ymmärtää, että vain johdonmukainen ja pitkäkestoinen työ antaa pitkäkestoisia tuloksia. Hän ottaa täyden vastuun toiminnastaan ja saa lisäpotkua hyvistä tuloksista. Soturi ei vertaile dieettejä muiden kanssa, eikä haikaile pikaisten tulosten perään. Hän laittaa kaiken energiansa onnistumisensa varmistamiseen. Hän varmistaa varautumalla ja suunnittelemalla etukäteen, etteivät olosuhteet, esim. loma, juhla, edustusmatka tai vastaava pilaa hänen etenemistään kohti tavoitetta.

Soturi on saattanut ennen olla toivoja tai veivaaja, mutta nyt hän on päättänyt tehdä asiat toisin ja saavuttaa tavoitteensa. Askel ja päivä kerrallaan. Kuka tahansa voi olla soturi. Soturiksi ei synnytä, vaan soturiksi kasvetaan harjoituksen kautta. Soturi ymmärtää, että matka muutokseen on pitkä ja pysyviä tuloksia saadaan ainoastaan johdonmukaisella ja pitkäkestoisella toiminnalla.

Haluatko sinä oppia toimimaan soturin tavoin? Oletko valmis lopettamaan itsesi kiusaamisen, on-off-ajattelun ja jojoilun? Jos vastauksesi on kyllä, tule valmennukseen. Lisätiedot osoitteesta tiina@nextmove.fi

failuresuccess