050 1914

GoExpo-liikuntamessut antoivat lisäkipinää kevääseen

2015-12-18 15.47.30  2015-12-18 15.47.06

Vietin viikonloppuna liki kaksi päivää Messukeskuksessa tutustuen GoExpo- liikuntamessuihin. Käyn säännöllisesti näissä tapahtumissa koti- ja ulkomailla päivittämässä tietojani ja katsastamassa, mitä uutta alalla tapahtuu. Lisämielenkiintoa viikonloppuun toi Vuoden Liikuntatuote- kilpailu, jossa voittajat julistettiin perjantaina. Tuosta kilpailusta ja voittajista tuonnempana.

Messukeskus oli varsinainen liikunnan ja ulkoilun keidas, jossa oli esillä paljon jo tuttuja tuotteita, mutta myös ilahduttava määrä uusia yrittäjiä tuotteineen. Lajeina esittäytyivät mm. fitness, pyöräily, juoksu, retkeily, kalastus ja golf.

Ja puhuttiin messuilla ihan painavaa asiaakin. Perjantaina kuuntelin liki tunnin verran panelikeskustelua aiheesta pyöräilyn vaikutus kansantalouteen. Keskustelijoina olivat mm. liikenneministeri Anne Berner, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari sekä pyöräilytohtori Kalle Vaismaa. Viisaat keskustelijat pohtivat mm. sitä, kuinka suomalaiset saataisiin vielä enemmän innostumaan pyöräilystä. Jopa niin, että osan vuodesta työmatkat taittuisivat polkien. Pyöräilyä tutkinut Kalle Vaismaa sanoi, että ehdoton edellytys tämän asian onnistumiselle on infran parantaminen eli parempia pyöräilyteitä, pyörien säilytyspaikkoja ja sosiaalitiloja työpaikoilla. Erilaisilla valistuskampanjoilla ja uusilla lakiasetuksilla taas kasvatetaan liikenneturvallisuutta niin, että kevyt liikenne ja autoilijat sopivat kaikki samaan liikenteeseen, jatkoi ministeri Berner. – Kaikki olivat yhtä mieltä sitä, että pyöräilyn lisääntyminen vaatii myös asennemuutoksia: lyhyemmät matkat kuljetaan pyörällä, autoa ei tarvitse käyttää joka päivä, pyöräilijä voi liikkua turvallisesti muun liikenteen joukossa ja pyöräilyn terveysvaikutukset ymmärretään paremmin. Esimerkkimaiksi Suomelle sopisivat Hollanti ja Tanska, jossa valtiovalta tukee reilusti pyöräilyverkoston rakentamista ja infran suunnittelu on ammattimaista ja tarkoituksenmukaista.

2015-12-18 17.02.35 2015-12-18 17.03.17

Pyöriä joka lähtöön

Panelikeskustelun jälkeen oli luontevaa siirtyä katsastamaan kevään pyörätarjontaa. Olin suunnitellut ostavani messuilta uuden fillarin talvi- ja rospuuttokausikäyttöön. Kesällä ja kuivalla säällä poljen päivittäin cyclocross-fillariani, mutta olen alkanut kaivata hieman tukevampaa ja turvallisempaa ajokkia talvioloihin.

Valikoimaa riitti liiaksi saakka: maastopyöriä, fat bikeja, hybridejä ja vaikka mitä.- Koeajoin useamman pyörän, mutta olisin kaivannut enemmän asiantuntevaa opastusta valintaan. En aikonut ostaa 800-1000 euron fillaria kuin sikaa säkissä. Kun en riittävää opastusta saanut myyjiltä, päätin jättää ostamisen toiseen kertaan. Ja etsiä parempia myyjiä.

Vuoden Liikuntatuote 2015

Kilpailu järjestettiin nyt kuudetta kertaa ja minua kiinnostivat eniten konkreettinen liikuntatuote sekä  palvelukonsepti. Rullaus on päivän sana ja siihen liittyvä tuote, HighRoller nappasi myös vuoden liikuntatuote-palkinnon. HighRoller on kehittyneempi versio tavallisesta rullasta, jonka ovat suunnitelleet kajaanilaiset liikunnanohjaajat Atte Haataja ja Pekka Vallo. HighRoller on patentoitu putkirulla, jossa on monta uniikkia yksityiskohtaa tavallisiin rulliin verrattuna: siihen voidaan kiinnittää säädettävät jalat. Tämä mahdollistaa rullaamisen vähemmän kuormittavissa asennoissa, mm. selinmakuulla, joka puolestaan edesauttaa rentoutumista. ( kattavan arvion rullasta löydät mm. sivuilta haataja.eu )

Kävin lyhyessä demossa kokeilemassa rullaa ja varsinkin TFL:n (ulkoreisi) rullaaminen kevyemmällä paineella tuntui todella miellyttävältä. HighRollerin osastolla minulle kerrottiin, että kehitteillä on myös applikaatio, jossa on kymmeniä eri liikkeitä ja selkeät ohjeet tuotteen käyttöön vaikka kotiharjoitteluun.

Tuotteen ja kattavan ohjekirjan hinta on piirun alle 100 euroa. www.highroller.fi

2015-12-18 16.04.15

Vuoden Liikuntakonseptin palkinto meni FysiApp-nimiselle nettivalmennusohjelmalle. Tuotteen on kehittänyt ja suunnitellut Hanna Nevala, joka kaipasi vastaavanlaista tuotetta fysioterapeuttina työskennellessään. Ohjelman avulla yhteydenpito asiakkaaseen on helppoa ja ohjelman avulla voidaan luoda valmennusohjelmia, ruokavalioita, tavanmuutostehtäviä ja muita tehtäviä asiakkaalle. Keskustelu asiakkaan ja valmennettavan kesken käy helposti ja asiakas saa aina palautetta harjoituksistaan. www.fysiapp.fi

2015-12-18 16.53.16

Ryhtiliivit ”Swedish Posture” 

Kun en saanut ostettua pyörää, niin hankin itselleni ”ruotsalaisen ryhdin.” Riisuttuja rintaliivejä muistuttava tuote puetaan hartioiden ympärille. Liivien kiristys vetää hartioita taakse, eikä salli etukumaraa-asentoa esimerkiksi työpöydän ääressä. Puin liivit päälle heti messuilla ja kuljin suositellut kaksi tuntia ne päällä. Seuraavana päivänä lapojen välien lisäksi arkuutta oli myös vatsalihaksissa.  Tuotetta suositellaan käytettäväksi päivittäin, jotta hartiat ”oppivat” aistimaan oikean asennon. Toisen käyttöpäivän jälkeen voin kertoa, että myös rintalihaksissa tuntuu mukavaa venytystä. www.swedishposture.fi

2015-12-18 15.42.12 2015-12-18 15.42.00

Kesällä supataan, juostaan ja golffataan

Törmäsin messuilla Lasse Luotoon, jonka kanssa nuoruudessa harrastettiin kilpauintia Espoossa. Molemmilla on muutamia SM-mitaleita taskussa, Lassella tosin enemmän kuin minulla. Vedestä Lasse siirtyi menestyksekkäästi surffilaudan päälle, joka nyt on vaihtunut sup-lautaan. Jos Lassea on uskominen, niin ensi kesänä koko Suomi suppailee merellä, järvissä ja joissa. “Laji on todella helppo oppia ja se kehittää monenlaisia taitoja, mm. tasapainoa ja keskivartalon lihasvoimaa”, kertoi Lasse Luoto. Lisätietoa aiheesta mm. Facebook-sivulta Retkisup.

Erilaiset Fitness Warrior- ja juoksuradat täyttivät yhden kokonaisen osan messuhallia. Nyt on muodikasta ottaa miehestä ja naisesta mittaa ja osallistua erilaisiin extreme-kilpailuihin. Jos kaipaat lisää tavoitteita ja potkua treeniisi, niin ilmoittaudu mukaan kilpailuun ja ala harjoitella kesän kilpailu tähtäimessä.

Messuilla oli mukana myös monia ravintotuotteita, kuten ambronite, juotava superateria. Yhdessä pussissa on 500 kilokalorin ateria ja kaikki, mitä täysipainoiselta aterialta vaaditaan. Maistoin puoli mukillista vihreää “viemärijuomaa” ja vaikken mikään suuri kulinaristi olekaan, niin tässä menee raja! Juoma maistui liian terveelliseltä lehtikaali, pinaatti, proteiini ja kuituseokselta.

Hieman myös nauratti proteiinikeksit, joiden tarkoitus jäi hämärän peittoon. “Onko nämä proteiinilisiä, välipalakeksejä vai mitä?” Yritin selvittää asiaa keksejä jakaneelta nuorelta naiselta, mutta hän kertoi vain, että proteiinikeksit ovat parempi vaihtoehto tavallisten keksien sijaan, jos illalla vaikka haluaa napostella jotain. Jep, jep!

2015-12-16 15.37.03

Ja messuillahan tapaa aina myös paljon mukavia tuttuja. Tällä kertaa heti ala-aulassa tuli vastaan entinen SM-aerobicmestari ja maailmallakin kisapystejä kahminut Sami Vaskola. Sami on tätä nykyä ansioitunut valokuvaaja, joka kuvaa mm. Suunnolle, 2XU:lle ja Juoksija-lehdelle. Vaikka työ vie miestä ympäri maailmaa yli 300 päivää vuodessa, ei urheilu silti ole jäänyt taka-alalle. Juoksu, uinti ja pyöräily sekä erilaiset triathlon-kisat pitävät 44-vuotiaan Samin huippukunnossa.

IMG_2622