050 1914

its-almost-time-4ohb4o   

  Jo lähestyvät päivät, jolloin Facebook ja muut sosiaaliset viestimet täyttyvät uuden vuoden lupauksista. Ilokseni olen huomannut, että lupauslistat ovat viime aikoina lyhentyneet. Enää ei luvata tipattoman tammikuun lisäksi lopettaa tupakanpolttoa, laihduttaa 10 kiloa ja aloittaa säännöllistä liikuntaa yhtaikaa, vaan tavoitteet ovat maltillisempia. Valmentajana ja yli 10 vuotta PT:n työtä tehneenä liputan maltillisten tavoitteiden puolesta. Ja sen puolesta, että muutosta ja lupauksia on mietitty tarpeeksi pitkään.

Pidetyt lupaukset ja onnistuneet elämäntapamuutokset noudattavat kokemukseni mukaan ainakin näitä sääntöjä:

  1. Muutosta on pohdittu pidemmän aikaa

Hetken mielijohteesta aloitettu karkkilakko, sokerin totaalinen karsiminen ruokavaliosta tai raivokkaan liikunnan aloittaminen viisi kertaa viikossa epäonnistuu 100% todennäköisyydellä.

Muutokselle pitää antaa aikaa ja elämässä pitää olla sille tilaa. Loputtomiin asiaa ei kannata vatvoa, eikä keksiä tekaistuja syitä muutoksen välttämiseen. Jos asia on itselle tärkeä, löytyy oikea aika muutoksen tekemiselle.

Päätöksen vauhdittamiseksi voi esittää itselleen muutaman kysymyksen:

  • mitä tapahtuu seuraavan viiden vuoden aikana, jos en muuta elämäntapojani?

( olen 5 kiloa painavampi, kun painoni nousee noin kilon vuodessa TAI olen entistä väsyneempi, koska stressin takia nukun huonosti TAI kasvava stressi heikentää untani ja väsyneenä en jaksa liikkua ja syön huonosti jne.)

  • mikä pitää minua kiinni vanhoissa tavoissa, vaikka tiedän muutoksen parantavan monia asioita elämässäni?

(laiskuus, en saa otettuani itseäni niskasta kiinni. Tarvitsen apua. TAI en saa tarpeeksi tukea ympäristöstä muutokselle )

Kun päätös muutoksesta on tehty, ota siitä 100% vastuu.

change

  1. Muutokseen pakottaa terveydellinen syy

“Lääkärini sanoi, että jos painon nousu ei lakkaa ja ylensyöminen lopu, en näe eläkevuosiani.” Näillä sanoilla aloitti eräs, noin 40-vuotias asiakkaani ensimmäisen tapaamisemme. Sittemmin on painoa pudonnut reilut 30 kiloa ja matka jatkuu. Uniapnea ei enää vaivaa ja portaiden nousu sujuu ilman taukoja joka 5.portaan jälkeen. Ennen päivätorkkuja ottanut nainen porskuttaa nyt pyörällä töihin ja ihmettelee, mistä kaikki energia oikein tulee. Energisyyden ja jaksamisen lisääntyminen on asia, jota monen on lähes mahdotonta v uskoa ennakkoon. Kun kerron, että sohvalta nouseminen palkitaan ja jaksaminen lisääntyy monin verroin, saan useimmiten epäileviä katseita. Mutta juuri jaksamisen ja energisyyden lisääntyminen ovat ne asiat, jotka useimmiten kuulen laihduttajilta ja liikuntaa lisänneiltä asiakkailtani.

10891960_693630840745882_6452446349939342576_n

  1. Muutos on sovitettu arkeen ja sen aikatauluihin

Kun tiukkaa aikataulua seuraava asiakkaani miettii säännöllisen liikunnan aloittamista, kysyn aina, kuinka monta kertaa viikossa hän ehtii jatkossa kuntoilemaan. ( kävelylle työpäivän jälkeen, jumppa, jooga, jumppa kotona videon ohjeiden mukaan). Monesti asiakas haluaisi liikkua 4-5 kertaa viikossa ja raapustaa tämän vastauksen esitietolomakkeeseen. Kun sitten asiaan paneudutaan tarkemmin, muokkautuu vastaukseksi 2-3 kertaa viikossa. Ja kuukauden päästä todetaan, että toteutunut luku on ollut 1-2 kertaa viikossa. Miksi näin, vaikka halua on liikkua joka toinen päivä? Vastaus on ARKI. Vie oman aikansa oppia priorisoimaan liikuntaa ja varaamaan sille aikaa. Joskus pitää ummistaa silmänsä silittämättömältä pyykiltä ja vetää lenkkivarusteet päälle. Liikunnan lisääminen vaatii myös suunnittelua: onko työpaikalla salia ja kunnolliset suihkutilat? Jos on, niin kahdesti viikossa viedään arkivaatteet ennakkoon pukutilan kaappiin tai otetaan ne henkarilla mukaan ja aamulla tehdään treeni työpaikan salilla.

Liikunnan lisääminen arkeen vaatii myös viitseliäisyyttä: kaikkia meitä väsyttää aamulla klo.6.30, kun kello soi ja on aika nousta tekemään aamuharjoitus. Mutta jos jaksaa kymmenen kertaa nousta ylös, viitseliäisyys palkitaan. Se ihana olo treenin jälkeen, endorfiiniryöppy ja energiatason nousu palkitsevat ja kannustavat toistamaan samaa asiaa uudelleen.

Ja kun tämän ihanan liikunnan tuottaman jälkifiiliksen on kokenut riittävän monta kertaa, on helpompi lisätä taas yksi liikuntakerta viikkoon.

Ja erittäin tärkeää onnistumisen kannalta on myös valita laji, josta oikeasti pitää. Jos kuntosali tuntuu vastenmieliseltä ja hienhaju inhottaa, ei ensimmäiseksi lajiksi kannata valita punttista, vaikka voimaharjoittelu olisikin monelle suotavaa. Valitse laji, josta oikeasti nautit. Jos et tiedä, kokeile! Tammikuu on oivallista aikaa hyödyntää erilaisia kokeilusessioita. Kaikki liikuntaa tarjoavat tahot haluavat juuri SINUT uudeksi asiakkaakseen.

 

  1. Omasta edistymisestä pidetään kirjaa                                                                                                           Alkutilanne kannattaa dokumentoida, oli kyseessä sitten painonpudotus, liikunnan aloitus tai työpäivien lyhentäminen. Tavoitteet kirjataan selkeästi ylös ja asetetaan aikataulu niiden saavuttamiseksi.

Uutta suunnitelmaa/ arkiaikataulua/liikuntaohjelmaa tulee seurata tarkasti ainakin puoli vuotta. Tuona aikana kannattaa kirjata omia tuntemuksia ylös ja miettiä, mitä tuntemuksia muutos on tuonut?

  • missä asioissa olen onnistunut hyvin? Kuinka nämä asiat ovat vaikuttaneet elämääni?
  • Missä asoissa minun pitää vielä skarpata?

Turnausväsymys iskee aina, repsahduksia sattuu, mutta silti ei kannata luovuttaa. Repsahduksista on hyvä ottaa opikseen ja miettiä, mitkä asiat aiheuttivat sen.

Ensimmäiset viikot ja ehkä kuukaudetkin menevät yleensä mukavasti, kun tulosta syntyy. Jossain kohtaa uusista tavoista aletaan livetä ja vanhat tavat hiipivät takaisin, jollei ole tarkkana ja päättäväinen. Uusien tapojen vakiintuminen vaatii ainakin puoli vuotta, usein jopa vuosia oli kyseessä sitten laihdutus, liikunnan lisääminen tai oman työtaakan karsiminen,

 

  1. Ulkopuolisen valmentajan/kontrollin hyödyntäminen

Moni tarvitsee jonkun auktoriteetin, joka seuraa, kannustaa ja valvoo muutoksen edistymistä. Valmentaja auttaa heikolla hetkellä, muistuttaa päämäärästä ja tsemppaa eteenpäin. Apuna voi olla myös hyvä ystävä tai vaikka oma puoliso. Tärkeintä on, että tavoitetta jaetaan pienemppin välitavoitteisiin ja seurataan edistymistä.

Toivotan sinulle onnea, pitkää pinnaa, malttia ja reilun annoksen päättäväisyyttä lupaustesi kanssa!

Päätä muuttaa suuntaa, tee lupaus, ota vastuu ja korjaa voitot!

 

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!!!

Toivottaa: Tiina

ilotulitus-350.original                      tiina1  uusi_vuosi_1440x900_20