050 1914

IMG_1994

Useampi asiakkaistani on valittanut voimistuvaa väsymystä ja lievää alakuloa pimenevän syksyn aikana. ”En saa iltaisin mitään aikaiseksi, työpäivän jälkeen tekee mieli vaan lösähtää sohvalle ja popsia hiilareita. Poden varmasti kaamosmasennusta,” valitti yksi asiakkaistani. Onko kyseessä kaamosmasennus vai ainoastaan tavallinen, pimeyden lisääntymisestä aiheutuva syysväsymys?

Olen itsekin huomannut, että kellojen siirtämisen jälkeen sisäinen kelloni toimii eri tavalla. Nousen ongelmitta klo.6-6.30, mutta maikkarin iltauutisia näen harvoin. Jos aikatauluni sallii, otan ennen iltaohjauksia 15 minuutin päiväunet ruokailun jälkeen. Ja voin surutta vetäytyä yöpuulle jo ennen iltakymmentä. Kirjasavottani etenee 2-4 sivua kerrallaan, viisi sivua on jo huippusaavutus, ennen kuin luomet lupsahtavat ja uni ottaa syleilyynsä.- Tällainen muutos on syksyisin ja päivien lyhetessä aivan luontevaa, jos uskon THL:n ( Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos) tutkimusprofessori Timo Partosta. Tein mielenkiinnosta Hesarissa olleen testin, jossa selvitettiin normaalin syysväsymyksen ja kaamosmasennuksen eroja. Tässä vastaus, jonka testistä sain:
”Vaikuttaa siltä, että kärsit tavallisesta syysväsymyksestä. THL:n tutkimusprofessorin Timo Partosen mukaan syksyn pimeyden mukanaan tuoma väsymys on melko yleistä. Pimeys saa sisäisen kellomme jätättämään ja aamuherääminen voi siksi tuntua hankalalta.
Näin hoidat syysväsymystä:
Tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan syysväsymyksessä voi itse asiassa olla kyse tavallisesta univajeesta, johon vain havahdutaan helpommin, kun sisäinen kello alkaa jätättää pimeän tullen. ”Tähän riittää usein lääkkeeksi se, että järjestää itselleen aikaa nukkua riittävät yöunet”, Partonen sanoo. Myös säännöllinen kuntoliikunnan harrastaminen karkottaa syysväsymystä, sillä liikunta piristää mielialaa ja parantaa unen laatua. Kuntoliikunnaksi lasketaan liikunta, jonka aikana tulee lämmin ja syke nousee kunnolla. Liikuntaa ei kuitenkaan kannata harrastaa liian myöhään, ettei unen tulo viivästy, kun keho on liikunnan jälkeen virkeä. Lisäksi Partonen neuvoo rauhoittumaan noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. ”Aivojaan ei pidä liian myöhään virkistää älylaitteiden tai niin jännittävän kirjan ääressä, ettei malta mennä nukkumaan.”

310806_205504546188408_113329705405893_509385_1139042569_n_large

Järkeviä sanoja, jotka on helppo ymmärtää ihan maalaisjärkeäkin käyttämällä.
Vielä haluaisin Partosen sanoihin lisätä, että monia auttaisi säännöllinen ulkoilu, riittävä kehon fyysinen kuormitus passiivisen työn vastapainoksi, turhan iltapuputtamisen välttäminen, ”rentouttavan” alkoholin karsiminen, ainakin arkisin sekä turhan ruudun töllöttämisen karsiminen.  Ja voisihan sitä todeta senkin, että jatkuva suorittaminen ja suoriutuminen uuvuttavat kehoa ja mieltä. Kai jossain välissä saa levätä ? Ei meidän tarvitse olla 24/7 suorittavia robotteja, joiden suoritustasoa aina vaan nostetaan korkeammalle tasolle. Vaikka Suomi pitää nostaa suosta talkoohengellä ja uutteralla yrittämisellä. Mutta jokainen voimiensa mukaan.

Muutama vinkki syysväsymyksen karkoittamiseen:

  1. Kuuntele sisäistä kelloasi tarkalla korvalla. Oletko oikeasti väsynyt vai kaipaavatko kehosi ja aivosi raitista ilmaa. Lähde heti työpäivän jälkeen ulos, jos aikataulusi sen sallii. Onko sinulla oikeasti syitä olla liikkumatta vai tekosyitä? Liiku valoisaan aikaan. Ehtisitkö ruokatunnilla tehdä 15 minuutin kävelylenkin? Syö hieman kevyemmin ja houkuttele työkaverisi ryhtikävelylle kesken lounastauon.
  2. Kevennä ruokavaliotasi: karsi raskaat, rasvaiset ruuat ja lisää vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Mitä, jos juustoleivän sijaan nauttisitkin aamulla marjaisan rahkajuoman tai tuorepuuron hedelmien/marjojen kera? (https://ssiiri.wordpress.com/2014/10/28/raaka-mangopuuro/)
  3. Vähennä istumista työpäivän aikana. Käytä portaita ( Porrasviikko tulee taas marraskuun alussa!).
  4. Kokeile kirkasvaloa tai Valkee-valokuulokkeita. ( www.valkee.com) Omalla työpöydälläni on pieni kirkasvalo, jonka annan olla päällä koko aamupäivän. ( www.innolux.fi)

valkee_and_brain

5. Varaa aikaa rauhoittumiselle iltaisin, laske kierroksia, tee rentoutumisharjoituksia. Kaiva kynttilät esiin. Lepää. Jätä läppäri töihin. Unohda työsähköpostit iltaisin.

6. Tuuleta makuuhuone ja mene ajoissa nukkumaan.

Rauhaisaa syksyä ja mukavaa talven, lumen ja valkeuden odottelua!

kynttila7       1416578308_original_b8827454z.1_20141121155827_000gl970mun.10.iptcstrip