050 1914

Aloitin lauantaiaamuni totuttuun tapaan ( silloin kun voin itse päättää aikataulustani) kuntosalilla.  Olen liki 10 vuotta käynyt säännöllisesti salilla, vaikka liikunta on myös työni. Mutta työssäni liikun muiden ehdoilla, omassa treenissä kuormitan kehoani ihan erilaisilla tehoilla. Tällä kertaa hain alkulämmöt stepperillä ja katsoin samalla Yle Arenasta reilun 20 minuutin pätkän Lihastohtori Juha Hulmista. Juha on ansioitunut lihastohtori, siis liikuntatieteiden tohtori ja Suomen Akatemian tutkija. Pääaineena lihakset ja niiden toiminta. Arenassa oli mielenkiintoinen pätkä Juhan työstä ja ajatuksista, joita löytyy lisää blogista www.lihastohtori.com. Suosittelen! – Juha on maltillinen mies, joka ei vouhkaa ja patista kaikkia isojen painojen kimppuun salille, vaan puhuu kohtuudesta. Mutta yksi asia tulee selväksi: lihasten osuus terveyden ylläpitäjänä on merkittävä. Tutkimuksen nojalla tiedetään, että hyvin monen sairauden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on apua hyvästä kunnosta ja nimenomaan lihaskunnosta. Näiden ajatusten innoittamana tein napakan treenin vapailla painoilla ja myönnän, että otin jokaiseen liikkeeseen muutaman extrakilon mukaan. Ihan vaan tekemisen ilosta ja koska jaksoin!

fitnessescalators

Mietin edelleen kehon kuormittamista, kun treenin jälkeen polkasin Ison Omenan kauppakeskukseen tekemään seuraavan viikon ruokaostoksia. Ostosten lomassa katselin, kuinka paljon esteitä kehon hyötykäytölle  on keksitty:

  1. Tavallisia portaita saa etsimällä etsiä. Isossa Omenassa on enää muutamat portaat ja niistäkin toiset poistuvat metroaseman tieltä.  Kaikkialla on liukuportaita ja hissejä. Tavaratalon keskellä oli ennen kierreportaat, mutta nyt osa niistä on poistettu ja tilalle on tullut pullakauppa, Kakkukeisarit tai joku vastaava lihavuutta edistävä herkkukeidas.

2. Ruokakaupoissa on pulaa vedettävistä ja kannettavista koreista. Jos haluat kantaa tai vetää ruokaostoksesi, niin koreja saa etsiä. Joka puolella on isoja kärryjä, joihin on helppo lastata liikaa ruokaa ja tehdä heräteostoksia. Tiedetään, että isoihin kärryihin ostetaan enemmän, isoista laareista otetaan enemmän ja isoista lautasista syödään enemmän. Käyttäytymistämme osataan ennustaa ja ohjailla.

ostoskori_vedettava

3. Hedelmä- ja vihannesosastolla on vaakoja joka nurkassa ostosten punnitsemista varten. Mitä, jos vaakoja olisi isolla osastolla vain muutama ja jokainen saisi lisää askeleita päiväänsä näinkin yksinkertaisella tavalla?

4. Ruokakauppojen kassoilta starttaavat liukuhihnaportaat suoraan parkkihalliin. Eli matka kassalta liukuhihnaa pitkin  omalle autolle on mahdollisimman lyhyt. Ostokset nostetaan kärryistä suoraan autoon ja useimmiten kärryt jätetään vapaana olevalle parkkipaikalle. Kärryjen ”p-paikalle” saattaa olla jopa 30 askelta!

LKS 20071221 Jouluostosruuhkaa kauppakeskus Isossa-Omenassa Espoossa perjantaina 21. joulukuuta 2007. ... Christmas shoppers at the shopping centre Iso-Omena in Espoo. LEHTIKUVA / Marja Airio

Isossa Omenassa on monta muutakin hyvää terveyttä vastaan taistelevaa asiaa, mm.:

– Ulko-ovien edessä ei saa tupakoida. Tupakoitsijoille on rakennettu katoksia n. 20 askeleen päähän ovista. Katoksissa on istumapaikat ja katto pään päällä, että voi sateellakin kastumatta tuprutella. Matka katokselle on suurimmalle osalle sauhuttajista kuitenkin liian pitkä ja valtaosa seisoo edelleen ulko-ovella sätkällä.

Tässä vain muutama esimerkki ihmeellisyyksistä, joita jaksan joka kerta ihmetellä. Enkä usko, että Iso Omena on todellakaan ainut kauppakeskus, jossa näin on toimittu. En myöskään usko, että ihmiset tahallaan ovat laiskoja, mutta se vaan on tehty niin kovin helpoksi ja vaivattomaksi. Pitää nähdä vaivaa, että löytyy hieman ”vaikeampia” tapoja käydä ostoksilla. Ja kyllähän se tietysti hieman suunnittelua ja vaivannäköä vaatii,  että esimerkiksi käy kaupassa pyörällä. Hieman isompi laukku selkään, jonka saa tukevasti kiinnitettyä paikoilleen. Tulee muuten mietittyä todella tarkkaan jokainen osto, eikä tule ostettua ”viittä neljän hinnalla”, koska laukussa ei yksinkertaisesti ole tilaa.

Kuinka sinä voisit muuttaa arkeasi niin, että saisit arkiaskareissasi lisää liikuntaa koko keholle? .

11899616_1618545125075466_2001426362_n

Tosiasiahan on, että lihasmassa ja kehon suhteellinen voima alkaa huveta jo aikaisella aikuisiällä, ellei asian hidastamiseksi tee mitään. Keho muuttaa ulkomuotoaan vuosi vuodelta, kiloja tulee lisää 1-2 vuodessa, lihasten suhteellinen määrä pienenee ja rasvan määrä kasvaa.- Tämän tosiasian toteaa moni asiakkaistanikin, kun katsomme kehonkoostumusmittauksen tulosta valmennussuhteen alussa. Lihasmassan määrä on monilla keskitasoa alhaisempi ja keskivartalorasva taas koholla. Käytännössä lihasvoiman puutteen huomaa vaikkapa upottavasta sohvasta tai matalasta autosta ylös noustessaan tai portaita kavutessaan. Jalat eivät kanna ja polvet ja lonkat kipeytyvät pienestäkin ponnistuksesta.

VectorToons-Weight-062

Tutkittua on myös, että Suomen miljoonasta seniorista vähintään lihaskadon esiasteesta, sarkopeniasta kärsii  liki puolet. Monille asia tulee yllätyksenä, kun päivittäiset askareet eivät enää suju totutulla tavalla tai esimerkiksi polvet kipeytyvät ilman kummempaa rasitusta. Onneksi asia on korjattavissa, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa lihaskuntoharjoittelua!

senior-fitness-with-weights      Old woman powerlifting deadlifting fitness humor haha omg lol lmao roflmao hehe laugh humorous comedy workout exercise heavy weight senior