Monityydyttymättömät rasvat suovat lisävuosia ja ehkäisevät sydänsairauksia
Kasvirasvoista ja kalasta saatavat monityydyttymättömät rasvahapot voivat pidentää kuusikymppisten elinikää ja naisilla myös ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja. Uppsalan yliopiston tutkijoiden havainnot vahvistavat näyttöä kyseisten rasvahappojen terveellisyydestä.
Tutkimuksessa monityydyttymättömien rasvahappojen terveysvaikutuksia tutkittiin runsaan 2 000 ruotsalaisnaisen ja -miehen viisitoista vuotta kestävässä seurannassa. Seurannan aikana heistä 480 sairastui sydän- ja verisuonitauteihin ja 460 menehtyi. Rasvahappojen saanti mitattiin osallistujien verestä. Analyysissa keskityttiin alfalinoleeni-, linoli-, eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihappoihin.
Aineiston perusteella riski menehtyä seurannan aikana oli noin viidenneksen pienempi miehillä ja naisilla, jotka saivat runsaasti eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihappoja. Mie hillä myös runsas linolihapon saanti liittyi alhaisempaan kuolleisuuteen, mutta samaa ei havaittu naisilla.
Naiset sen sijaan hyötyivät miehiä enemmän analyysissa, jossa keskityttiin sydän- ja verisuonitautien riskiin. Naisilla runsas eikosapentaeeni- ja dokosaheksaeenihappojen saanti liittyi pienempään sairastumisriskiin, kun taas miesten sairastumisriskiin rasvahapot eivät tässä aineistossa vaikuttaneet.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015;132:586–594)
http://circ.ahajournals.org/content/132/7/586.abstract
Viimeisimmät kommentit