050 1914

Monet meistä haluaisivat selkeästi erottuvat vatsalihakset ja litteän alavatsan. Kuntosaleilla vatsakoneet ovat varmasti eniten käytettyjä laitteita, varsinkin naisten saleilla. Jos vastaus six packin hankkimiseen löytyisikin sadoista vatsalihasliiketoistoista, niin kaikilla jumppaohjaajilla pitäisi olla kuoppa vatsan kohdalla ja huikeat vatsalihakset. Mutta näin ei ole. Miksi?

Ensinnäkin: Vatsalihaksia kannattaa treenata maltillisesti ja järkevästi. Aivan ensimmäiseksi kannattaa tutustua vatsalihasten anatomiaan ja huomata, että esimerkiksi ”kylkilihasten” treenaaminen sivutaivutuksilla saattaa jopa tehdä vyötäröä leveämmäksi. Nelikulmaisen lannelihaksen ja vinojen vatsalihasten treenaaminen levittää vyötäröä myös sivusuunnassa. Jos et usko, niin katso vaikka bodaajien keskivartaloa. ( heitä googleen ”six pack” ja saat hienoja kuvia, joista voit tarkistella suoraa vatsalihasta vartalon keskellä sekä vinoja vatsalihaksia, poikittainen vatsalihas jää näiden pinnallisten lihasten alle)

Toiseksi: pelkkä vatsalihasten harjoittaminen ei polta rasvaa paikallisesti lihasten päältä. Tarvitaan järkevää ravitsemusta ja aerobista liikuntaa. Aivan liian monella on stressin aiheuttamaa höttöä kehossaan, jota lisäävät liian hiilihydraattivoittoinen ja proteiiniköyhä ravinto. Huononlaatuiset hiilihydraatit ja jatkuva stressi näkyvät pian vyötäröllä. Tämä hormonimakkara ilmestyy viimeistään keski-iässä housujen kaulukselle ja istuu tiukasti paikallaan. Sen tai jenkkakahvojen poistamiseen ei riitä pelkkä vinojen vatsalihasten loputon treenaaminen, vaan tarvitaan myös rasvaa polttavaa liikuntaa ja parempaa ruokavaliota.

Kolmanneksi: laatu korvaa määrän harjoittelussa. Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä nopeammin menetämme lihasmassaa. Liian moni vieroksuu kuntosaliharjoittelua ja kuluttaa kehoaan tuntikaupalla aerobisella treenillä.

Tuloksia, myös vatsalihaksiin saadaan järkevällä intervallitreenillä, perusliikkeillä, vapailla painoilla ( heti kun tekniikat on saatu hiottua kuntoon) ja maltillisella aerobisella treenillä. Vatsalihastreenissä ei pidä unohtaa poikittaisen vatsalihakset treeniä. Hyviä liikemalleja löytyy pilatestunneilta.

Tiinan 5 vinkkiä litteämpien ja vahvempien vatsalihasten metsästäjälle:

1. Paras rasvanpolttotreeni on valikoiva suu eli katso, mitä syöt. Turhat hiilihydraatit ja pikaherkut karsintaan ja tilalle vihanneksia, hedelmiä, tummaa leipää ja paljon proteiinia. Unohda roskaruuat ja valmiit einekset.

2. Maltillinen vatsalihastreeni 2-3 kertaa viikossa. Yhdistele vastuslaitteita ja harjoitusia vapailla painoilla: kiertoja, lankkuja, istumaan nousuja ilman jalkojen tukea, ylä- ja alavartalon nostoja. Ja muista, että vatsalihakset ovat vain pieni osa kokonaisuutta. Hyviä yleisliikkeitä vartalon muokkaukseen ovat myös maastevedot, kulmasoudut ja askelkyykyt.

3. Maltillisesti aerobista treeniä. Sauvakävelyä, hiihtoa, pyöräilyä tai punttijumppaa intervallimetodia hyväksikäyttäen. Kolme jumppaa putkeen ei ole maltillista, eikä tuota toivottua tulosta. Tee mielummin yksi jumppa kunnolla ja keskittyen liikkeisiin.

4. Maltti on valttia! Vahvoja vatsalihaksia ei saada kolmen viikon pikatreenillä, ei myöskään litteeää vatsaa. Vastustan kaikki pikatreenejä ja tehokuureja, joissa elimistö ajetaan shokki- ja stressitilaan nostamalla harjoitusmäärät nollasta sataan lyhyessä ajassa. Ota maltti mukaan ja hae pitkäkestoisia tuloksia maltillisemmalla treenillä.

5. Kysy neuvoa ohjaajalta! Liian moni nykertää salilla aivan ihmeellisiä liikkeitä pienillä liikeradoilla ja isoilla painoilla. Jos vatsalihakset eivät ole kunnossa, saa vauhtiliikkeillä helposti selkänsä kipeäksi. Pienet liikeradat harjoittavat vain pientä osaa lihasta. Onohda siis nykyttävät, pienet, vauhdilla suoritetut liikkeet ja käytä isoja liikeratoja lihaksen omaa liike- ja toimintarataa seuraten.